Δήμος Μεσσήνης: Επίσκεψη αντιπροσωπείας Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina

Δήμος Μεσσήνης: Επίσκεψη αντιπροσωπείας Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina

Το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, επισκέφθηκε την Τετάρτη αντιπροσωπεία δημάρχων της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina της Απουλίας στη Νότια Ιταλία, όπου συζητήθηκε η ανταλλαγή διαφόρων πολιτιστικών δράσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

Οι δήμαρχοι συνοδεύονταν από την επίτιμη πρόξενο της Ιταλίας στη Νότια Πελοπόννησο, Μαργαρίτα Μποβιτσέλλι, το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», Μανώλη Μάκαρη (με πρωτοβουλία του οποίου έγιναν οι επισκέψεις στη Μεσσηνία) και τη σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης και συνεργάτιδα της κας Μποβιτσέλλι, Λίνα Καμαρινοπούλου.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina της Απουλίας και δήμαρχος του Δήμου Castrignano dei Greci, Roberto Casaluci, η δήμαρχος του Δήμου Corigliano d’Otranto, Addolorata Manti, ο δήμαρχος του Δήμου Cutrofiano, Luigi Melissano και η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Corigliano d’Otranto, Lucia Costantini.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης εκτίμησε ότι με αυτή τη συνάντηση γίνεται ένα πρώτο βήμα ώστε να ακολουθήσει μία σπουδαία συνεργασία με τους ελληνόφωνους Δήμους της Ιταλίας. Σημείωσε δε ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα, καθώς πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε τη Μεσσήνη ο δήμαρχος του Sorano της Ιταλίας, Vanni Pierandrea, στο πλαίσιο συμμετοχής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ ο Δήμος έχει αναπτύξει σχέσεις και με το Δήμο Messina της Ιταλίας. Προέτρεψε, επίσης, τους Ιταλούς δημάρχους να ενημερώσουν τα σχολεία τους για τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας από την πλευρά τους αποδέχθηκαν με θέρμη τις προτάσεις του δημάρχου και ζήτησαν να γίνουν προσπάθειες για απευθείας αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Πρίντεζι. Πρότειναν, δε, την ανταλλαγή μαθητών με μαθητές που διδάσκονται τα γκρεκάνικα, τη συμμετοχή Μεσσήνιων δημιουργών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που γίνεται στο Corigliano d’Otranto, τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών σε δημιουργική έκθεση, ενώ σημείωσαν ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για συνεργασία από τους 12 ελληνόφωνους Δήμους που απαρτίζουν την Ένωση και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, πέρα από πολιτιστικές, και οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.  

Ο δήμαρχος Μεσσήνης δώρισε στη συνέχεια στους επισκέπτες το βιβλίο της Αρχαίας Μεσσήνης, την οποία επρόκειτο να επισκεφτούν αμέσως μετά, αλλά και το λεύκωμα του Διεθνούς Νεανικού Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.