Δραματικά τα στοιχεία για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων

Δραματικά τα στοιχεία για  τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων

1.500 παιδόφιλοι “κυκλοφορούν” στην Ελλάδα- Μόνο τον τελευταίο χρόνο 390 ανήλικοι θύματα κακοποίησης

Τουλάχιστον 1.500 ενεργοί παιδόφιλοι υπάρχουν στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων. Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης (ανάμεσα σε αυτές και βιασμοί) ανηλίκων και πορνογραφίας. Τον τελευταίο χρόνο τα ανήλικα θύματα τέτοιου είδους αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών έφτασαν τα 390.

Μόνο σε ένα χρόνο η αρμόδια Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, ερευνά περίπου 50-70 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων, 15 περίπου υποθέσεις βιασμών. Τα τελευταία χρόνια συλλαμβάνονται κάθε δωδεκάμηνο περίπου 30-40 άτομα για παιδική πορνογραφία από τα οποία 4-5 είναι υπότροποι.

Στην Ελλάδα ένα στα έξι παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, ένα στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και ένα στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Επιπλέον στο Διαδίκτυο το 41% των παιδιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να έχει δεχτεί αίτημα φιλίας από άγνωστο και το 21% των παιδιών να έχει συναντηθεί με κάποιον από αυτές τις διαδικτυακές συνομιλίες. Μία δράση των παιδόφιλων για δεκαετίες, οι οποίοι παλαιότερα είχαν δημιουργήσει στη χώρα μας και… σύλλογο (με το όνομα «Παλατίνος») για να ανταλλάσσουν απόψεις και φωτογραφίες.

Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας και στο περιβάλλον του θύματος

Η ΕΛΑΣ ερευνά αν πίσω από την κακοποίηση της 12χρονης υπήρχε δίκτυο παιδόφιλων. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, τα γενικά χαρακτηριστικά του παιδόφιλου συνοψίζονται στα εξής: «είναι συνήθως άντρες, κατά 90%, άνω των 30 ετών. Ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και συχνά επιλέγουν επαγγέλματα που τους επιτρέπουν την καθημερινή επαφή με τα παιδιά (δάσκαλοι, γυμναστές, επιστάτες). Τουλάχιστον δέκα τέτοιες υποθέσεις με δράστες από αυτούς τους επαγγελματικούς χώρους έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή 62χρονου καθηγητή μουσικής που διαπιστώθηκε ότι αποπλάνησε δύο ανήλικες μαθήτριες, ηλικίας 9 και 11 ετών, από τα Χριστούγεννα του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017.

Επιπλέον το 2012 είχε αναδειχθεί η σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού 6 ετών και ενός κοριτσιού επτά ετών από έναν 35χρονο ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που τους χορηγούσε πριν ηρεμιστικά χάπια!

Τις περισσότερες φορές οι παιδόφιλοι διαπιστώνεται ότι έχουν δικά τους παιδιά και είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, αφού πολλοί εξ αυτών είναι φίλοι, συγγενείς ή γνωστοί του ανήλικου θύματός τους.

Ένα ποσοστό 27% των παιδόφιλων εντοπίζονται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος (γονέας 19%, πατριός 30%, θείος 18%, ή παππούς 5% και άλλος κοντινός συγγενής). Οι μισές πράξεις που αφορούν παιδιά μικρότερα των 6 ετών έως 11 ετών διαπράττονται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζει ΤΟ ΒΗΜΑ, οι καταναλωτές παιδικής πορνογραφίας έχουν κατά κανόνα υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ικανοποιητικό ή μεγάλο δείκτη νοημοσύνης και καλή κοινωνική και επαγγελματική θέση. Έχουν ηλικίες από 18 έως 65, αλλά κατά μέσο όρο είναι 35 ετών. Κατά πλειονότητα είναι ελεύθεροι ή χωρισμένοι, και σε ποσοστό 25% έχουν δικά τους παιδιά. Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με αυτό το σκοπό σχεδόν αποκλειστικά από το σπίτι τους. Σε σειρά περιπτώσεων η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ ανακαλύπτει τη διακίνηση τεράστιων αρχείων πορνογραφικού υλικού από εκατοντάδες Έλληνες, ενώ 2-3 φορές το χρόνο ανταποκρίνεται σε αιτήματα διεθνών συνεργασιών για πολυεθνικά κυκλώματα «παιδόφιλων» του Διαδικτύου με συμμετοχή και Ελλήνων.