ΔΣ Οιχαλίας: Υιοθέτησε το ομόφωνο ψήφισμα φορέων της Μεσσηνίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

ΔΣ Οιχαλίας: Υιοθέτησε το ομόφωνο ψήφισμα φορέων  της Μεσσηνίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

Το ομόφωνο ψήφισμα φορέων της Μεσσηνίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας σε συνεδρίασή του.

Κι όπως αναφέρεται σε απόφασή του: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας με την  αρ. 64/2022 ομόφωνη απόφασή του, υιοθετεί το ομόφωνο ψήφισμα φορέων της Μεσσηνίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων “Δημάρχου Χρ. Μαλαπάνη” στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας και το οποίο αναφέρει:

“Στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, οι φορείς της Μεσσηνίας εκφράζουμε:

-Την ομόθυμη αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρήσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ‘Καλαμάτα’ ως συνώνυμο την ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Μία απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί Ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου η Ε.Ε. έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία ‘Καλαμάτα’ (Kalamata Olives).

Η ονομασία προέλευσης ‘Καλαμάτα’ στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα. Αποτελεί δε άυλο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και συνδέεται με άλλα δύο προϊόντα που έχουν την ονομασία της πόλης προέλευσης, δηλαδή την Καλαμάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και το ούζο ΠΓΕ Καλαμάτα.

-Τη στήριξή μας στην ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλει εδώ και δύο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Kalamata Olives) και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ  – Kalamata Olives.

Καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

-Σε άμεση ανάκλησης της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου

-Στη χορήγηση μεταβατικής περιόδου στη χρήση της ονομασίας ΚΑΛΑΜΑΤΑ για ελιές που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ

-Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε που εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση της ελληνικής ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Για την επίτευξη των στόχων μας, θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από το νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά.

Τέλος, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων”».