Εκδήλωση σήμανσης πλατάνου ελευθερίας Πύλου

Εκδήλωση σήμανσης  πλατάνου ελευθερίας Πύλου

Με αφορμή την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Με αφορμή την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου- Νέστορος, καθώς και με τa 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Πύλου, διοργανώνουν συμβολική τελετή σήμανσης του μνημειακού πλατάνου «ελευθερίας» που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κεντρική πλατείας «Τριών Ναυάρχων» της Πύλου, καθώς συνδέεται ιστορικά με τη νικηφόρα ναυμαχία.

Ειδικότερα, μεθαύριο Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της επετειακής ετικέτας σήμανσης του αιωνόβιου πλατάνου που «άκουσε» τα κανόνια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, καθώς ανήκει στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης που αριθμεί 71 μνημειακά δέντρα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Η επετειακή ετικέτα σήμανσης των εν λόγω δέντρων έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν επηρεάζει τη φυσική και αισθητική υπόστασή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ετικέτας, που είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής καλλιτέχνιδα Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Παράλληλα, η ετικέτα φέρει το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» καθώς η εν λόγω δράση τελεί υπό την αιγίδα της.

Τα αποκαλυπτήρια της επετειακής ετικέτας θα γίνουν από ομάδα μαθητών που εκπροσωπούν τα Δημοτικά Σχολεία της Πύλου μαζί με τις διευθύντριες, ενώ σε μια κίνηση συμβολικής προστασίας του εμβληματικού πλατάνου τα παιδιά θα υιοθετήσουν το μνημειακό δέντρο και πλέον θα αποτελεί επίκεντρο μελλοντικών σχολικών περιβαλλοντικών και πολιτισμικών δράσεων.

Τέλος, σε σχέση με την ηλικία του αιωνόβιου πλατάνου, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα υπολογισμού, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 έτη, καθώς η στηθαία περίμετρος προσεγγίζει τα 6 μέτρα. Άκρως αποκαλυπτική είναι και η φωτογραφική τεκμηρίωσή του, καθώς σε σπάνια φωτογραφία του έτους 1888, που εντοπίστηκε σε Γαλλικά Αρχεία, δείχνει να έχει ανάλογες εντυπωσιακές διαστάσεις.