Επιμελητήριο: Κάλεσμα για κατοχύρωση επωνυμιών επιχειρήσεων πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου

Επιμελητήριο: Κάλεσμα για κατοχύρωση επωνυμιών επιχειρήσεων πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου

Μετά θα ισχύει το κριτήριο της μοναδικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο

Τη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρηματίες να κατοχυρώσουν την Επωνυμία και το Διακριτικό Τίτλο της επιχείρησής τους, σε επίπεδο νομού, αποφεύγοντας τυχόν συνέπειες της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου 4919/2022 σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η., επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Όπως σημειώνεται, με τις ρυθμίσεις του Ν. 4919/2022 η Πολιτεία επιχειρεί να προστατεύσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό δίνοντας την ευκαιρία, αλλά και τα δικαιώματα που απορρέουν σε κάθε επιχείρηση, να κατοχυρώσει την επωνυμία και το διακριτικό της τίτλο, τηρώντας τον κανόνα της μοναδικότητας πανελλαδικά.

Διασφαλισμένες όσες έχουν δηλωθεί
Έτσι, με την εφαρμογή της νέας Έκδοσης Πληροφοριακού Συστήματος Γ.Ε.Μ.Η., η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν την επωνυμία και το διακριτικό τίτλο της επιχείρησής τους ναι μεν σε πανελλαδικό επίπεδο, μόνο όμως στην περίπτωση που ο τίτλος που επιθυμούν δεν έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα σε κάποιον άλλο νομό.

Φυσικά, οι υφιστάμενες Επωνυμίες και Διακριτικοί Τίτλοι που έχουν μέχρι και σήμερα  δηλωθεί στο Γ.Ε.Μ.Η., είναι διασφαλισμένοι και συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά, χωρίς να χρειάζεται άλλη ενέργεια.

Δηλαδή, εφόσον μία επωνυμία ή διακριτικός τίτλος κατοχυρωθεί από μια επιχείρηση, καμία άλλη δε θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει, είτε πρόκειται για νεοσύστατες επιχειρήσεις είτε για τροποποιήσεις υπαρχουσών επωνυμιών.

Μοναδικότητα πανελλαδικά
Γι’ αυτό εάν έως σήμερα κάποιοι επιχειρηματίες δεν έχουν καταχωρήσει Διακριτικό Τίτλο στο Γ.Ε.ΜΗ. και τους ενδιαφέρει η κατοχύρωση και η μοναδικότητά του σε επίπεδο νομού, έχουν τώρα μία μοναδική ευκαιρία, πριν από την εφαρμογή της Νέας Έκδοσης Πληροφοριακού Συστήματος Γ.Ε.Μ.Η., να το δηλώσουν στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.

Ο έλεγχος μοναδικότητας στο επίπεδο νομού θα γίνει σε μικρότερο πλήθος δεσμευμένων επωνυμιών, άρα οι πιθανότητες έγκρισής του είναι αυξημένες.

Στην περίπτωση που δεν αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη ευκαιρία και θελήσουν να ζητήσουν κατοχύρωση διακριτικού τίτλου της επιχείρησής τους με τα νέα δεδομένα, για να εγκριθεί θα πρέπει να μην υπάρχει ίδιος κατοχυρωμένος διακριτικός τίτλος σε οποιονδήποτε άλλο νομό της χώρας μας. Αυτή η πιθανότητα θα είναι μειωμένη στατιστικά, αφού πλέον θα απευθύνεται σε πανελλαδικό πλήθος δεσμευμένων επωνυμιών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να επικοινωνούν με το μητρώο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τηλ. 27210 62200 και email: info@mcci.gr.