Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την επαναλειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την επαναλειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων του στρατοπέδου Καλαμάτας θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου αναφέρονται τα εξής: «Η προηγούμενη κυβέρνηση, από το έτος 2017, αποφάσισε την παύση της λειτουργίας του Στρατοπέδου της Καλαμάτας ως Κέντρου Νεοσυλλέκτων, καθώς και την κατάταξη κατευθείαν σε παραμεθόριες μάχιμες μονάδες. Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση, το νέο σύστημα δεν πέτυχε διότι:

Επιβάρυνε οικονομικά το Γενικό Επιτελείο, τις μάχιμες μονάδες και το προσωπικό τους με το επιπλέον έργο της εκπαίδευσης.

Δεν είναι ομαλή η προσαρμογή των νέων οπλιτών, αφού τοποθετούνται απευθείας και ανεκπαίδευτοι στα σύνορα. Υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειές τους.

Επιπρόσθετα, με αυτό το σύστημα κατάταξης υποβαθμίζεται η πιο ιερή στιγμή για κάθε Ελληνόπουλο, που δεν είναι άλλη από την ορκωμοσία του για πίστη στην Πατρίδα, στο Σύνταγμα και στους Νόμους του Κράτους, παρουσία της Εκκλησίας, των γονέων του και της ηγεσίας, στρατιωτικής και πολιτικής.

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας διαθέτει τις πιο καινούργιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, απ’ όλα τα στρατόπεδα της χώρας, έχει μικρό κόστος συντήρησης και είναι το καλύτερο λόγω των άριστων καιρικών συνθηκών για εκπαίδευση και προσαρμογή των νεοσυλλέκτων. Ταυτόχρονα, η Καλαμάτα διαθέτει αεροδρόμιο, καινούργιο νοσοκομείο και απέχει από την Αθήνα μόλις 2 ώρες και 15 λεπτά με το νέο αυτοκινητόδρομο.

Κατόπιν της από 6/4/2022 ερώτησής μου στη Βουλή με την από 29/4/2022 απάντησή σας, μας γνωστοποιήσατε ότι “έχει συγκροτηθεί Επιτροπή στο ΓΕΣ, για αξιολόγηση της υφιστάμενης διαδικασίας κατάταξης των στρατευσίμων, με σκοπό την βελτίωση αυτής…”.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός: Πότε θα επαναλειτουργήσει και ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων το ιστορικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού της Καλαμάτας;».