Εξαπατούσαν ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα –Και στη Μεσσηνία αρκετά θύματα

Εξαπατούσαν ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα –Και στη Μεσσηνία αρκετά θύματα

Έκρηξη περιπτώσεων απόπειρας ή τετελεσμένης εξαπάτησης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων από απατεώνες σημειώθηκε φέτος σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας και κάποιοι έχασαν τα χρήματά τους με απατηλές κρατήσεις δωματίων.

Μια τέτοια εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας εξαρθρώθηκε χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Τριπόλεως, με τους πέντε από τους επτά δράστες που ταυτοποιήθηκαν να είναι Ρομά από την Κόρινθο.

Οι περιπτώσεις που έχουν εξιχνιασθεί μέχρι στιγμής αφορούν στη Μακεδονία και νησιά, ενώ έγιναν το Μάρτιο.

Από την Κόρινθο
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά ανδρών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2022, τα δύο αρχηγικά μέλη συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, εξαπατώντας ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link) που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με αυτή τη μέθοδο υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν οι παθόντες στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.

Μόνο 10 ημέρες το Μάρτιο
Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022 διέπραξαν 9 απάτες και 5 απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Ήπειρο.

Σε μία περίπτωση εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής.

Η συνολική τους λεία ξεπερνά τα 185.000 ευρώ. Για το σκοπό τους χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους, ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τα θύματά τους.

Από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.