Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ο κόσμος κοιτάζει και περιμένει πότε θα ανακοινωθεί η επιδότηση

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ο κόσμος κοιτάζει και περιμένει  πότε θα ανακοινωθεί η επιδότηση

Θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιδότηση αντικατάστασης των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς. Μέτρο που, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, θα επιφέρει σε κάθε νοικοκυριό εξοικονόμηση ενέργειας που θα φτάνει το 20%.

Ειδικά δε σε πόλεις σαν την Καλαμάτα, όπου η ηλιοφάνεια «έχει την τιμητική της», όσοι διαθέτουν τον κατάλληλο ηλιακό πολύ σπάνια έως ποτέ θα ανοίξουν τον ηλεκτρικό.

Σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά δε διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, με μερικά από τα αγκάθια για την εγκατάσταση να είναι αν επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας η τοποθέτηση στην ταράτσα ή αν πρόκειται για διατηρητέο κτήριο. 

Το «Θάρρος» βρέθηκε σε δύο καταστήματα της πόλης που πωλούν ηλιακούς θερμοσίφωνες και ενημερώθηκε για την κίνηση, το κόστος αγοράς και συντήρησης και, φυσικά, το ενδιαφέρον που υπάρχει το τελευταίο διάστημα λόγω της αναμενόμενης επιδότησης.

Μωραγιάννης
Το κατάστημα Μωραγιάννη εμπορεύεται για δεκαετίες, μεταξύ άλλων, ηλιακούς θερμοσίφωνες, με τον κ. Νικόλαο Μωραγιάννη να λέει ότι προσφέρουν μεγάλη οικονομία, αφού το νοικοκυριό γλιτώνει την κατανάλωση του ρεύματος.

Όσοι, δε, θέλουν ζεστό νερό, δε χρειάζεται να περιμένουν για ώρα να ζεστάνει, αφού είναι άμεσα διαθέσιμο στη βρύση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι ηλιακοί που πουλάει ζεσταίνουν ακόμα και αν υπάρχει συννεφιά.

Όπως έκανε γνωστό, οι ηλιακοί χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα λίτρα που χωρούν, κι αυτό έχει να κάνει με τα άτομα του κάθε νοικοκυριού. Για παράδειγμα, για μια οικογένεια με τέσσερα άτομα, ένας 160 λίτρων θεωρεί ότι είναι αρκετός, με το κόστος του να ανέρχεται από 600 με 700 ευρώ, ποσό που άμεσα θα αποσβεστεί από τα χρήματα που θα έδιναν για ρεύμα.

Ένας τέτοιος θερμοσίφωνας μπορεί να κρατήσει και 25 χρόνια, ενώ η συντήρησή του γίνεται ανά δύο χρόνια και κοστίζει περίπου 45 ευρώ.

Σχετικά με το ενδιαφέρον του κόσμου, μας είπε ότι υπάρχει, αλλά παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την επιδότηση που εξήγγειλε κυβέρνηση. Πάντως, παρατήρησε ότι το ποσοστό επιδότησης στην Αλβανία είναι 70%.

Όσο για τις πολυκατοικίες, ανέφερε ότι είναι θέμα του κανονισμού εάν προβλέπει ή όχι ηλιακούς στην ταράτσα του κτηρίου, αν και στις νέες πολυκατοικίες πλέον τοποθετούν από την αρχή ηλιακούς θερμοσίφωνες, συμπλήρωσε ο κ. Μωραγιάννης.

Τέλος, σχετικά με τα αποθέματα ηλιακών θερμοσιφώνων, ανέφερε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης τα καλά εργοστάσια στη χώρα δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες και έτσι παρατηρείται μια μικρή έλλειψη στην αγορά, με τη δική του επιχείρηση να προσπαθεί να έχει στοκ και έτσι να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

Υδρώ -Συνεταιρισμός Υδραυλικών Μεσσηνίας
Όλος ο κόσμος περιμένει να δει τι θα γίνει με την επιδότηση, μας είπε ο μηχανολόγος του Συνεταιρισμού Υδραυλικών Μεσσηνίας, Χρήστος Καβουρίνος.

Όσο για το όφελος του ηλιακού θερμοσίφωνα σε σχέση με τον ηλεκτρικό, σημείωσε ότι το κέρδος είναι τεράστιο, ειδικά σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα, όπου οι περισσότερες μέρες είναι ηλιόλουστες.

Σχετικά με το κόστος, οι τιμές έχουν ανέβει και λόγω του πολέμου, αλλά και επειδή έχουν ακριβύνει γενικότερα τα υλικά. Έτσι, η τιμή ενός ηλιακού μπορεί να έχει αυξηθεί και 30%.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη να γίνει έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Η δε διαδικασία για το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ανοιχτό, δε, παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα (εισοδηματικά και κοινωνικά), αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση