Μικρή Μαντίνεια: Στα ύψη οι τιμές ζώνης στη Δημοτική Κοινότητα

Μικρή Μαντίνεια: Στα ύψη οι τιμές  ζώνης στη Δημοτική Κοινότητα

Ψήφισμα του Δ.Σ. Καλαμάτας με αφορμή διαμαρτυρία κατοίκων της Μικρής Μαντίνειας

Κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έκανε ομόφωνα αποδεκτό το παρακάτω ψήφισμα, με αφορμή διαμαρτυρία κατοίκων της Μ. Μαντίνειας:

Το ψήφισμα

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζει τη συμπαράστασή του και τη σύμφωνη γνώμη στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας αναφορικά με την αύξηση του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών (Τιμή Ζώνης) από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πολλές ιδιοκτησίες παραμένουν αγροτικές, καλούμε το  υπουργείο Οικονομικών όπως επανεξετάσει εκ νέου τις τιμές των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των ακινήτων και τις σημερινές τιμές των αγοραπωλησιών.

Το κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής έχει ως εξής: “Σε καθολική απόγνωση, απελπισία και αγανάκτηση βρίσκονται οι κάτοικοι της Μ. Μαντίνειας, μετά την έκδοση των καινούργιων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ (ν.4228/2013).

Δυστυχώς και παρά τις ανακοινώσεις περί του αντίθετου (μείωση εισφορών), η Τιμή Ζώνης για την περιοχή μας εκτινάχτηκε από τα 900 ευρώ στα 1.700 ευρώ.  Ίσως ορισμένοι να βλέπουν πολύ πιο μακριά σε αντίθεση με τους κοντόφθαλμους συγχωριανούς μας!

Ένεκα αυτού οι αξίες των οικοπέδων (εντός οικισμού) διπλασιάστηκαν,  τριπλασιάστηκαν και παραπάνω κατά τη ΔΟΥ, αλλά εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στο χωριό μας απαντάμε ότι αυτές (τιμές) ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές.

Ζητάμε να μας δώσουν στοιχεία αγοροπωλησιών, βάσει των οποίων δικαιολογούνται οι ανήκουστες αυτές ανατιμήσεις. Τους πληροφορούμε ότι τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν και οι πωλήσεις που έγιναν την τελευταία 10ετία είναι μηδενικές. Ομοίως μηδενική είναι και η οικοδομική δραστηριότητα στο χωριό μας.

Το Σχέδιο Πόλης, που σ’ αυτό περιλαμβάνεται και ο υπάρχων οικισμός, βρίσκεται σε  αδράνεια και ουδείς ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί. Οικόπεδα εντός του οικισμού ρυμοτομούνται, με αποτέλεσμα να μην οικοδομούνται, ούτε άδεια να εκδίδεται σ’ αυτά, αλλά ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ κ.λπ. καλούμεθα να πληρώνονται και, μάλιστα, σε αξίες εξωπραγματικές.

Σημειώνουμε ότι το χωριό μας βρίσκεται ενδιάμεσα των χωριών Βέργας και Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι), όπου οι Τιμές Ζώνης παραμένουν σε λογικά πλαίσια 1.100 ευρώ και 1.050 ευρώ αντίστοιχα. Διαισθανόμαστε μια άνευ λόγου εκδικητικότητα για το χωριό μας.

Ο γεωργικός κλήρος στην περιοχή είναι μικρός και διάσπαρτος (1-3 στρεμμάτων). Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και την κατάργηση των παρεκκλίσεων οι εκτάσεις αυτές παραμένουν καθαρά αγροτικές (ελαιώνες) με πραγματική αξία 3.000 ευρώ-5.000 ευρώ/στρέμμα. Όμως, η ΔΟΥ εκτιμά αυτές με οικοπεδικά κριτήρια και οι αξίες που προκύπτουν είναι 10πλάσιες των πραγματικών.

Όλα αυτά είναι έξω από κάθε λογική και προπάντων νομιμότητα. Το χωριό μας, όπως θεωρητικά νομίζουν μερικοί, δεν είναι ούτε Γλυφάδα, ούτε Βάρκιζα, Καβούρι κ.λπ. Απλά είναι μια αγροτική παραθαλάσσια περιοχή με 4-5 ταβερνάκια δίμηνης λειτουργίας και όσοι επαγγελματίες θέλησαν να επενδύσουν στην περιοχή, λειτουργώντας μαγαζιά επί ενοικίων, δυστυχώς έφυγαν νύχτα.

Η Κοινοτική Αρχή με απόφασή της έγκαιρα επισήμανε στο Δήμο την κατάσταση με τις παραπάνω αυξήσεις, αλλά δυστυχώς βρήκε ώτα κλειστά και καμία αντίδραση. Όλα αυτά, δηλώνουμε με πόνο ψυχής, είναι πραγματικά και ζητάμε να αρθεί άμεσα αυτή η αδικία.

Επαναλαμβάνουμε και καλούμε τις  αρμόδιες υπηρεσίες να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για αγοραπωλησίες που έγιναν στην περιοχή, έστω και με τη μισή τιμή των ήδη ανακοινωθέντων, ως και των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν σ’ αυτή” (ακολουθούν 147 υπογραφές ενδεικτικού αριθμού διαμαρτυρομένων)».