Μητσοτάκης – Σολτς: Τι συζήτησαν για Τουρκία, ενεργειακή κρίση και πόλεμο στην Ουκρανία

Μητσοτάκης – Σολτς: Τι συζήτησαν για Τουρκία, ενεργειακή κρίση και πόλεμο στην Ουκρανία

Την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του ήδη εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς εξέφρασαν κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές

Την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του ήδη εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει «να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και περιέγραψε τη στρατηγική της χώρας προκειμένου να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και υπογράμμισαν «την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξή της».

Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, «αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές της ενέργειας» και τόνισαν την ανάγκη εξεύρευσης λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης, όπως σημειώνεται, ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις «υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η τουρκική προκλητικότητα. «Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν, ενημέρωσε τον κ. Σολτς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά «τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου», αναφέρουν.

Τέλος, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Πηγή: Η Καθημερινή