Νέα σύμβαση για τα απορρίμματα μέχρι να… ανοίξει η Καλλιρρόη

Νέα σύμβαση για τα απορρίμματα  μέχρι να… ανοίξει η Καλλιρρόη

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινου στη… Μαραθόλακκα

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Χωρίς αμφιβολία η ρήση ταιριάζει “γάντι” στη Μαραθόλακκα και τη λειτουργία της.

Από το 2007, όταν και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, ο τέως δήμαρχος Π. Νίκας τη χαρακτήριζε ως χωματερή, αλλά την κράτησε ανοικτή μέχρι τη λήξη της θητείας του!

Το ίδιο γίνεται και με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, φυσικά με τις απαραίτητες δικαιολογίες.

Η υπάρχουσα σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με την εταιρεία που επεξεργάζεται τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από ένα μήνα, επειδή εξαντλείται το ποσό για την πληρωμή των εργασιών επεξεργασίας, αλλά και γιατί έχει ήδη παραταθεί μια φορά.

Γι’ αυτό το λόγο έρχεται, σήμερα, στην Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας εισήγηση για την πραγματοποίηση νέου διαγωνισμού και την έγκριση των σχετικών όρων, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί με νέα σύμβαση, διάρκειας ενός χρόνου, με δικαίωμα παράτασης για άλλον έναν ή μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη της Άνω Μεσσηνίας.

Για τη μονάδα της κεντρικής διαχείρισης στην Καλλιρρόη, όπου θα γίνεται επεξεργασία και ταφή των απορριμμάτων ολόκληρης της Μεσσηνίας και δύο Δήμων της Αρκαδίας, σημειώνεται ότι φορείς και κάτοικοι της Άνω Μεσσηνίας αντιδρούν και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για σειρά ζητημάτων, τα οποία δεν έχουν κριθεί ακόμη, όπως τονίζουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός του νέου έργου ανέρχεται σε 2.157.600 ευρώ, ενώ η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Καλαμάτας είναι ότι η μονάδα στην Καλλιρρόη θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη 2022, αν και προχθές, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι θα αρχίσει να παραλαμβάνει απορρίμματα μέσα στο Νοέμβριο, δήλωση υπεραισιόδοξη, με δεδομένες τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και συλλόγων.

Για δε τη Μαραθόλακκα έκανε ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, θέτοντας τα ζητήματα των προβλημάτων και ελλείψεων στο έργο αποκατάστασης της παλιάς χωματερής, της απομάκρυνσης των πολλών χιλιάδων δεματίων με υπόλειμμα, της αποκατάστασης, αλλά και του σχεδιασμού για τη λειτουργία κινητής μονάδας μεταφόρτωσης, όταν θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση στην Καλλιρρόη.

Ο κ. Πετράκος τόνισε ότι είναι εντελώς παράλογο να μαζεύει ο Δήμος τα απορρίμματα, να τα πηγαίνει στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου και να γίνεται εκεί η μεταφόρτωση για να μεταφερθούν στην Καλλιρρόη μέσω της Καλαμάτας.

Στην απάντησή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι η Μαραθόλακκα έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, αναγνώρισε όμως ότι έχουν δημιουργηθεί περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επίσης, δήλωσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας.