Οι Δήμοι της Ελλάδας υλοποιούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ο Δήμος Τριφυλίας… φυτεύει λουλουδάκια!

Οι Δήμοι της Ελλάδας υλοποιούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ο Δήμος Τριφυλίας… φυτεύει λουλουδάκια!

Βρισκόμαστε στη δίνη της Ενεργειακής Κρίσης. Για τα κράτη και τους πολίτες προβλέπεται δύσκολος χειμώνας και δεν αναφέρομαι μόνο στο κόστος το οικονομικό, αλλά ακόμη ή και κυρίως της επάρκειας ενέργειας.

Η ελληνική Πολιτεία, μέσω των αρμόδιων υπουργών, έχει αποστείλει επείγουσες οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την υλοποίηση άμεσων μέτρων και δράσεων. Σε προηγούμενο χρόνο διέθεσε πολλούς πόρους μέσω προγραμμάτων (ΗΛΕΚΤΡΑ, Α.ΤΡΙΤΣΗΣ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει νέες υποδομές ή να αναβαθμίσει υπάρχουσες στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ή και παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στις 11 Μαρτίου 2022, με σημείωμά μου, είχα ασκήσει κριτική για την ανυπαρξία Ενεργειακής Πολιτικής εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας και είχα με σοβαρότητα προτείνει τι όφειλε να κάνει η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη.

Αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει με ομόφωνη απόφασή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών για την υποβολή προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, που και αυτές αγνοήθηκαν.

Όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας και ειδικά της Πελοποννήσου, ακόμη και πολύ μικρότεροι του Δήμου Τριφυλίας, υλοποιούν δράσεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν έργα, κάνουν προτάσεις για χρηματοδοτήσεις.

Αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας επενδύει σε φωτοβολταϊκό πάρκο, 2. Ο Δήμος Άργους προχωρά στην υλοποίηση Αναβάθμισης Οδοφωτισμού, 3. Ο Δήμος Γορτυνίας προβαίνει σε αναβάθμιση των Δημοτικών Κτιρίων μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ και ιδρύει Ενεργειακή Κοινότητα.

Μόνο ο Δήμος Τριφυλίας «απέχει επιδεικτικά» σε βάρος των Τριφύλιων πολιτών και της Τριφυλίας.

Κάνω, έστω και τώρα, έκκληση στη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη (ας μη μας πει για το Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας, γιατί αυτό είναι έργο της Δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, το οποίο εξάλλου μετά τόσους μήνες εξακολουθεί να μη δουλεύει!) όπως ενσκήψει στο τεράστιο πρόβλημα, φροντίζοντας να εξασφαλίσει πριν να είναι αργά χρηματοδοτήσεις Ενεργειακών Έργων. Έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, καθώς και ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.

Όπως άμεσα πρέπει να αλλάξουν όλοι οι λαμπτήρες στα σχολεία, στους αθλητικούς χώρους, στα δημοτικά κτήρια. Τέλος, με έμφαση αναφέρω ότι έχουμε ανάγκη ένα πλήρες ενεργειακό πρόγραμμα για το Δήμο μας με την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας και για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ΑΠΕ. Όμως, αυτά θα είναι αντικείμενο της επόμενης Δημοτικής Αρχής, γιατί αυτοί ούτε τα ξέρουν, ούτε τα θέλουν, αλλά κυρίως δεν μπορούν να τα κάνουν!

Του Άκη Κατρίτση

Υποψήφιου δημάρχου Τριφυλίας