Πάνω από το μέσο όρο η αύξηση των ενοικίων στην Καλαμάτα

Πάνω από το μέσο όρο η αύξηση των ενοικίων στην Καλαμάτα

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στα ύψη τις τιμές τους – Τι δείχνει έρευνα της RE/MAX

Η έλλειψη νέων κατοικιών τα τελευταία χρόνια, η μειωμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, η επιστροφή στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα μετά μία διετία περιορισμών στις μετακινήσεις και την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες αύξησης στις τιμές ενοικίασης κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια
και ειδικότερα στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 79 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας, η αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12%. Ειδικότερα, τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια
12,3%.

Το ράλι ανόδου των τιμών ενοικίασης, αλλά και οι θετικές «επιπτώσεις» στη ζήτηση, οφείλονται και στις νέες ανάγκες που αναδείχτηκαν με αφορμή την υγει-
ονομική κρίση, μία τάση που συνεχίζεται έως σήμερα και οδηγεί στην επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης σε νέους και ευάλωτες ομάδες, που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από το 2023, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά του Real Estate, όσον αφορά στις τιμές των αγοραπωλησιών και των ενοικιάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα παλαιών ακινήτων.

Σημαντική επίδραση στην αγορά των ακινήτων και, κατ’ επέκταση, στα ενοίκια αναμένεται να έχει ο επικείμενος διπλασιασμός του ορίου επένδυσης για απόκτηση Golden Visa, όπως εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, που αν τελικά εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, ανεβάζει το ποσό στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα επηρεάσουν ανάλογα τις μισθώσεις τόσο των κατοικιών όσο και των εμπορικών ακινήτων.

Τα δε συμπεράσματα της έρευνας της RE/MAX Ελλάς, για την περιφέρεια έχουν ως εξής:

Περιφέρεια

Στην περιφέρεια τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι ενοικιαστές είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ., με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 410 ευρώ. Ενδεικτικά, στο Βόλο και στη Λάρισα η μέση τιμή ενοικίασης είναι 580 και 390 ευρώ αντίστοιχα.

Στο Ρέθυμνο, μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν διαμερίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να κυμαίνεται στα 740 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές με τις γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., να εκμισθώνονται κατά μέσο όρο προς 290 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής ενός ακινήτου στην περιφέρεια δε διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά τηςΑττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση παίζει το σημαντικότερο ρόλο (86%) και ακολουθούν η κατάσταση των κουφωμάτων (55%) και η θέση parking (52%).

Οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρουσίασαν συγκριτικά με πέρυσι αύξηση της τάξεως του 12,3%. Ενδεικτικά, στις Σέρρες οι τιμές ενοικιάσεων αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Καλαμάτα κατά 13,2% και στηΛάρισα κατά 9,1%. Αντίθετα, στην Κομοτηνή σημειώθηκε μείωση 3,3%.