Προγραμματισμός δράσεων Οκτωβρίου της Πειραματικής Σκηνής

Προγραμματισμός δράσεων Οκτωβρίου της Πειραματικής Σκηνής

«Πλούσιος» είναι ο Οκτώβριος για την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικά:

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με ενθουσιασμό τα τρία τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 4-12 χρόνων. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους ήρθαν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της θεατρικής αγωγής. Στην πορεία ένα παραμυθένιο ταξίδι τους περιμένει. Θα παίξουν θέατρο, κουκλοθέατρο, θα ακούσουν παραμύθια, θα δραματοποιήσουν ιστορίες, θα κατασκευάσουν κούκλες, θα ξεκλειδώσουν τη φαντασία τους και θα δουλέψουν ομαδικά στους μαγικούς κόσμους του παιχνιδιού. Εμψυχωτές η Ηρώ Θεοδώρου και ο Σέργιος Σοφικίτης.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
-Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε το θεατρικό εργαστήρι των εφήβων «Πείραμα-τί-σου!» (για μαθητές Γυμνασίων –Λυκείων). Με όχημα θεατρικές τεχνικές, τη φωνή και το σώμα, οι έφηβοι θα εξερευνήσουν και θα αναπαραστήσουν επί σκηνής δύο θεατρικά κείμενα σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου αντίστοιχα.

Η πρώτη παράσταση θα παρουσιαστεί αρχές Ιανουαρίου, εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών.

-Σήμερα ξεκινά το εργαστήρι ενηλίκων: «Ποιος είμαι και πώς σας φαίνομαι;» σε τρεις τρίμηνους κύκλους. Το εργαστήριο στοχεύει στη δημιουργία μιας ομάδας ενηλίκων, που θα πειραματιστεί μέσω του αυτοσχεδιασμού, του σωματικού και βιογραφικού θεάτρου, προκειμένου να εξερευνήσει τη δυνατότητα λεκτικής και μη επικοινωνίας και να βελτιώσει υπάρχουσες ατομικές δεξιότητες (φαντασία, εκφραστικότητα, χιούμορ, συνεργασία).

-Αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, θα αρχίσει η καινούργια θεατρική ομάδα φοιτητών (για ενήλικες έως 25 ετών) με στόχο να μεγαλώσει, να ενεργοποιήσει και να προσφέρει σε νέους ενήλικες της πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης την εμπειρία του θεάτρου, με αυξημένες απαιτήσεις.

-Το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, θα γίνει η πρώτη συνάντηση για το θεατρικό- εκπαιδευτικό εργαστήρι εφήβων με τίτλο: «Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε», πρόγραμμα εγκεκριμένο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αξιοποιώντας την τεχνική του θεάτρου ντοκουμέντο θα μελετήσουν τη θέση και την εξέλιξη της γυναίκας από το 1950 μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα θα καταλήξει σε μία ανοιχτή δράση στην πόλη. Θα γίνουν πέντε συναντήσεις Κυριακές πρωί μέχρι το Δεκέμβριο.

Σε όλα τα εργαστήρια εμψυχώτρια είναι η θεατροπαιδαγωγός Γιώλικα Πουλοπούλου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
-Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων, η επταμελής θεατρική ομάδα των φοιτητών αναλαμβάνει να αφηγηθεί ποιητικές ιστορίες των Γιάννη Αγγελάκα, Τάσου Λειβαδίτη, Κατερίνας Αγγελάκη- Ρουκ, Τίτου Πατρίκιου και Ντίνου Χριστιανόπουλου σε μία λογοτεχνική περιπατητική performance με τίτλο: «Οι ποιητές συνομιλούν».

Η performance έχει διάρκεια συνολικά 45 λεπτά και το σημείο εκκίνησης είναι το άγαλμα στη βορινή είσοδο του Πάρκου. Είσοδος δωρεάν. Σύλληψη- σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου.

-Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, η θεατρική εφηβική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής θα παρουσιάσει την παράσταση «Η θέση μου. Ιστορίες καθημερινής εφηβείας».

Αυτή τη φορά η θεατρική ομάδα των εφήβων της Πειραματικής Σκηνής, με τη καθοδήγηση και εμψύχωση της θεατροπαιδαγωγού Γιώλικας Πουλοπούλου, αποφάσισε να μιλήσει και να εκφραστεί μέσα από ένα θεατρικό κείμενο αποκλειστικά δικό τους.

Η θεατρική ομάδα των εφήβων της Πειραματικής Σκηνής στήνει ένα τηλεπαιχνίδι. Πέντε παίκτες εμφανίζονται έτοιμοι να δοκιμαστούν για να ξεχωρίσουν και τελικά να κερδίσουν τον τίτλο του νικητή. Η κριτική που θα δεχθούν, όπως και οι δοκιμασίες, είναι σκληρές και κωμικές. Όπως και η καθημερινότητα ενός εφήβου. Ποιος και πώς θα καταφέρει να διακριθεί;

Την Παρασκευή το πρωί θα δοθούν παραστάσεις σε μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και τα απογεύματα για το κοινό, την Παρασκευή στις 9.00 μ.μ., το Σάββατο και την Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

Η σκηνοθεσία είναι της Γιώλικας Πουλοπούλου, η Μουσική του Χρήστου Καλαϊτζόπουλου και τα σκηνικά –κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου.

-Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 9.00, η Πειραματική Σκηνή, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, θα παρουσιάσει, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, την παράσταση κούκλας «Ρεμπέτικο» από τη γαλλική ομάδα θεάτρου ΑΝΙΜΑ ΤΗΕΑΤΡΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

Στην παράσταση παρουσιάζεται η ιστορία των διώξεων και του ξεριζωμού των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένη από την ελληνική μουσική μορφή του ρεμπέτικου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής είναι προσκαλεσμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Χοάνχο Κορράλες, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς και θα φιλοξενηθεί από αύριο Πέμπτη 6 μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, για να παρακολουθήσει παραστάσεις και δράσεις του Φεστιβάλ και να ανταλλάξει απόψεις μαζί του, για την οργάνωση φεστιβάλ κουκλοθέατρου και τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας των δύο Φεστιβάλ, του Κιλκίς και της Καλαμάτας.