Πρωτοφανής παρέμβαση κατοίκων Δ. Μάνης προς το δήμαρχο: «Απαγορεύστε τις νέες οικοδομικές άδειες»

Πρωτοφανής παρέμβαση κατοίκων Δ. Μάνης προς το δήμαρχο: «Απαγορεύστε τις νέες  οικοδομικές άδειες»

Μέχρι να αναβαθμιστούν βασικές υποδομές υποστήριξης κατοίκων και επισκεπτών

Να μην εκδοθούν προς το παρόν άλλες οικοδομικές άδειες για κατασκευή νέων κτηρίων στη Δυτική Μάνη, αν δεν επιλυθούν σοβαρά ζητήματα υποδομών, όπως η επάρκεια νερού και η αποκομιδή απορριμμάτων, ζητούν με υπόμνημά τους 220 κάτοικοι, το οποίο κατέθεσαν προχθές στο δήμαρχο Δημήτρη Γιαννημάρα.

Αντιπροσωπεία έξι πολιτών, με επικεφαλής το συνταξιούχο εμπειρογνώμονα Δημόσιας Διοίκησης Johann W. von Krause, ο οποίος διαμένει στη Μάνη από το 2014, επισκέφθηκε τον κ. Γιαννημάρα, ενώ το υπόμνημα έχει ήδη αποσταλεί στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Άθλια κατάσταση υποδομών
Όπως αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι κάτοικοι και εξήγησαν στο δήμαρχο κατά τη συνάντηση, οι υποδομές ύδρευσης, διαχείρισης αποχέτευσης και διάθεσης απορριμμάτων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση εδώ και χρόνια, ενώ οι συχνές ελλείψεις, οι διακοπές νερού, οι ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων και τα μολυσμένα υπόγεια ύδατα δείχνουν ότι δεν μπορεί να στηρίξει βιώσιμα τις κατοικίες περισσότερων από 7.000 ανθρώπων που ζουν σήμερα στη Δυτική Μάνη (συν χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι).

Επιπλέον, τονίζεται ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το δίκτυο διαδικτύου, δεν είναι αξιόπιστα ούτε λειτουργούν με ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησε ο κ. Johann W. von Krause, ο οποίος τόνισε: «Αντί να δούμε τις αναγκαίες μεγάλες αναβαθμίσεις για τα καταρρέοντα συστήματα εξυπηρέτησης υποδομών, βλέπουμε μια οικοδομική έκρηξη, με δεκάδες νέες κατοικίες και οικοδομικά έργα να εμφανίζονται σε όλη την όμορφη ύπαιθρο της Δυτικής Μάνης».

Ανεύθυνη δημόσια διοίκηση
Η ομάδα των υπογραφόντων που συνάντησε το δήμαρχο στο γραφείο του στην Καρδαμύλη επισήμανε ότι υπέγραψαν το υπόμνημα, διότι αγαπούν τη Μάνη και τους ανθρώπους της, ωστόσο υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία μια δραματική αλλαγή προτεραιοτήτων στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Πρώτα, όπως είπαν, πρέπει να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές και μόνο τότε τα νέα οικιστικά σχέδια θα είναι βιώσιμα. Η σημερινή πρακτική της διοίκησης να εκδίδει ελεύθερα οικοδομικές άδειες είναι, κατά την άποψή τους, ανεύθυνη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Γιαννημάρας σημείωσε ότι γνωρίζει τις ελλείψεις, πολλές από τις οποίες έχουν μακρά ιστορία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια και από προκατόχους του ξεκίνησαν διάφορες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης με το νερό στην περιοχή, αλλά τίποτα δεν υλοποιήθηκε.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους κατοίκους ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει τους πόρους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικά, αλλά καταβάλλει κάθε προσπάθεια.

Απαγόρευση οικοδομικών αδειών
Σε ό,τι αφορά την προσωρινή απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, ο δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι νομικά δεν μπορεί να αρνηθεί κάποιος την έκδοση οικοδομικής άδειας για τους λόγους που επικαλούνται, όπως είναι η ανεπαρκής υδροδότηση, καθώς, επίσης, ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για την έκδοσή τους.

Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. von Krause, το υπόμνημα έχει σταλεί και στο Δήμο Καλαμάτας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα, κατά την άποψή του όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης είναι συνυπεύθυνα για τη δημιουργία και διασφάλιση ενός αποδεκτού, βιώσιμου επιπέδου υποδομών δημόσιας διοίκησης για τους πολίτες της Μάνης.

Επίσης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των πολιτών για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος να λύσει αυτά τα ζητήματα, αναφέροντας, ως παράδειγμα, πρόγραμμα έρευνας για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών νερού.

Η έρευνα γίνεται από το ΕΜΠ στην Αθήνα και τα πρώτα συμπεράσματα κάνουν λόγο για εντοπισμό νέων πόρων νερού για την επαρκή εξυπηρέτηση όλων των χωριών της Δυτικής Μάνης. Περαιτέρω, ανέφερε ότι ο Δήμος ανέθεσε πρόσφατα στον ΜΟΔ ΑΕ έργο αρκετών εκατομμυρίων για την αναβάθμιση του συστήματος ύδρευσης. Όμως, όπως επισήμανε και ο ίδιος, «πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα πάρει χρόνια μέχρι να δούμε πραγματικά τις βελτιώσεις».

Η αντιπροσωπεία άκουσε με ανακούφιση τα νέα αυτά δεδομένα, ωστόσο δεν τους καθησύχασε ότι το σημερινό σύστημα ύδρευσης μπορεί να υποστηρίξει τον πληθυσμό, κι αυτό καθιστά κατά τους ίδιους την προσωρινή απαγόρευση των νέων οικοδομικών αδειών ακόμη πιο ουσιαστική.

Της Βίκυς Βετουλάκη