Το άνοιγμα του Νέδοντα… δίχασε το Περιφερειακό

Το άνοιγμα του Νέδοντα… δίχασε το Περιφερειακό

Νίκας και Πετράκος έστειλαν για…σέρβις τη μελέτη για το Νέδοντα

Έπειτα από μία συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από πέντε (5) ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση καταψήφισε με 24 ψήφους τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα ύστερα από κοινή πρόταση της παράταξης της πλειοψηφίας και της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” του Θανάση Πετράκου.

Από την άλλη πλευρά, η κοινή πρόταση των κ.κ. Πέτρου Τατούλη και Γιώργου Δέδε συγκέντρωσε 18 θετικές ψήφους.

Αναφερόμενος στο θέμα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι οι όποιες διαφωνίες εκφράζονται επί της ΜΠΕ δεν είναι πολιτικές, αλλά τεχνικές και περιβαλλοντικές. Επί της ουσίας, πρόσθεσε, βοηθούν το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών να πάρει μια καλύτερη απόφαση, καθώς η πρόταση του «Μορέα» επισήμανε δεν έχει ούτε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που παρευρέθη στη συζήτηση, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του υπουργείου έχει τη θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αφού μία ημέρα μετά την ψηφοφορία η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας ψήφισε θετικά, διαμορφώνοντας έτσι άλλα δεδομένα.  Επίσης, στάθηκε για μία ακόμα αφορά υπέρ της ΜΠΕ, διότι, όπως τόνισε, λαμβάνει υπόψη της και τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ρέματα στη Δυτική και Ανατολική Καλαμάτα.

Συνεχίζοντας ο κ. Νίκας τόνισε ότι η πρόταση του υπουργείου μπορεί να έχει πολλά θετικά σημεία, αλλά προκαλεί και μεγάλη κοινωνική ένταση στην Καλαμάτα. Κι αυτό, γιατί το ξεσκέπασμα του Νέδοντα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τόσο κυκλοφοριακά όσο και οικονομικά, όπως και περιβαλλοντικά.

Επίσης, στάθηκε θετικά στην πρόταση (2) της τεχνικής έκθεσης του καθηγητή Κουτσογιάννη, αφού κατά τη γνώμη του λαμβάνει υπόψη της το διχασμό που υπάρχει στους πολίτες της Καλαμάτας γύρω από τα προβλήματα που δημιουργεί το έργο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι κ.κ. Πέτρος Τατούλης και  Γιώργος Δέδες στάθηκαν υπέρ της πρότασης «Μορέα», διότι δίνει περισσότερες πιθανότητες για ασφάλεια, ενώ επανέλαβαν τις πέντε προτάσεις που κατέθεσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δηλαδή:

-Να γίνει διερεύνηση για την υλοποίηση έργων στο Νέδοντα, ανάντη της πόλης της Καλαμάτας, όπως μικροί ή μεγάλοι ταμιευτήρες και συντήρηση των παλιών λιθοφραγμάτων

-Να επανεξεταστεί η πρόβλεψη για το ξήλωμα (και επανακατασκευή) του καλυμμένου τμήματος του Νέδοντα από τη γέφυρα του Πάνθεον μέχρι την οδό Κιλκίς και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις

-Η συγκοινωνιακή μελέτη που θα συνοδεύει την οριστική μελέτη να έχει την έγκριση του Δήμου Καλαμάτας

-Να περιοριστεί η περιβαλλοντική επίπτωση, όπως το κόψιμο δέντρων, από τη διαπλάτυνση του Νέδοντα

-Στις μελέτες να ενταχθεί και η αστική ανάπλαση στην περιοχή που θα γίνουν οι παρεμβάσεις.
Α.Π.