Β. Κικίλιας: «Η Μεσσηνία διαθέτει πεδίο δόξης λαμπρό στην παραγωγική και αγροτική ανάπτυξή της»

Β. Κικίλιας: «Η Μεσσηνία διαθέτει πεδίο δόξης λαμπρό στην παραγωγική και αγροτική ανάπτυξή της»

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους επετειακούς εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου. Σήμερα το μεσημέρι, απευθύνοντας ομιλία από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στον κόσμο και τους φορείς της πόλης, παρουσίασε τις προοπτικές ώστε να καταστεί η Μεσσηνία τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο.

«Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία δεν ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια ως ένας προβεβλημένος τουριστικός προορισμός. Η βάση ήταν η πρωτογενής παραγωγή, και φυσικά, το εξαιρετικό καλαματιανό ελαιόλαδο και η ελιά, εκ των οποίων περίπου προέρχεται το 40% της πρωτογενούς παραγωγής», ξεκίνησε .

Εξηγώντας ότι η πρωτογενής παραγωγή συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του νομού και της πόλης μ’ έναν μοναδικό τρόπο που μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους ανθρώπους στη Μεσσηνία, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «σ’ αυτό το κομμάτι, της παραγωγικής και αγροτικής ανάπτυξης, η Μεσσηνία διαθέτει πεδίο δόξης λαμπρό, και σ’ αυτό πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη μιας και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευημερίας στα δύσκολα χρόνια που έρχονται» .

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «Το υπουργείο Τουρισμού επενδύει, σ’ αυτό που δεν έχει ο Βορειοευρωπαίος, ο Αμερικάνος, ο Αυστραλός, ο Καναδός και είναι η αυθεντικότητα και η παράδοση σε βασικά πράγματα, -λόγος για τον οποίο προτιμούν τη χώρα μας».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν κάποια πακέτα, από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, που αναλογούν και στο υπουργείο Τουρισμού για δημόσιες ή ΣΔΙΤ επενδύσεις, ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είχε άνοδο σε αυξήσεις εξωτερικού 2% με ρεκόρ τον Ιούλιο που είχε +17%.

«Το υπουργείο Τουρισμού έχει κομμάτι του RRF ύψους 350 εκ. ευρώ, συν άλλα τόσα δανειοδότηση για την επόμενη χρονιά, συν άλλα τόσα από ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα προκηρύξουμε σύντομα τη δυνατότητα για 140 εκ. ευρώ (+20 εκ. ευρώ) για μελέτες για όλη την Ελλάδα, και φυσικά για το νομό, για λιμάνια, μαρίνες, αγκυροβόλια, προβλήτες, λιμενοβραχίονες, πλωτές μαρίνες. Θεωρώ ότι αποτελεί μια σωστή ευκαιρία γιατί είναι ένα μεγάλο ποσό για την αναβάθμιση αυτών των υποδομών. Υπενθυμίζω, ότι όσο πιο πολύ αναβαθμιστούν αυτές οι υποδομές, τόσο πιο ποιοτικούς ταξιδιώτες θα έχουμε, τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται το yachting, τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται οι μεγάλες κρουαζιέρες, τόσο πιο πολύ εισόδημα και συνάλλαγμα θα μένει στον τόπο».

Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ορεινών περιοχών, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι υπάρχει δυναμική επενδύσεων πάνω από 80 εκ. ευρώ σε χιονοδρομικά κέντρα, ορεινούς προορισμούς, πρόσβαση ΑμεΑ, εκπαίδευση, γαστροτουρισμό, οινοτουρισμό, ιατρικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, καθώς οι εν λόγω θεματικές μπορούν να αναπτυχθούν και θα προκηρυχθούν.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες τουρισμού να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτούμενα έργα, καθώς πρόκειται για τεράστια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. «Αυτός ο χειμώνας είναι χειμώνας δουλειάς και υποδομών», σημείωσε στο τέλος. 

Της Χριστίνας Μανδρώνη