Άφαντο το ελαιόλαδο και οι ελιές από την Καλαμάτα σε σούπερ μάρκετ του εξωτερικού

Άφαντο το ελαιόλαδο και οι ελιές από την Καλαμάτα σε σούπερ μάρκετ του εξωτερικού

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό κάνω μια επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ και ειδικότερα στα ράφια που υπάρχουν τα ελαιόλαδα και οι ελιές Καλαμών, θέλοντας να δω τις τιμές και την προέλευση των εν λόγω προϊόντων.

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, με λύπη μου διαπίστωσα ότι ούτε στα ράφια μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Γερμανίας υπήρχε ελαιόλαδο και ελιές από την Καλαμάτα, αν και οι δεύτερες υπήρχαν ως ποικιλία, αλλά από το Αγρίνιο.

Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι, πέραν των ιταλικών και ισπανικών ελαιολάδων που κυριαρχούσαν στο ράφι, βρήκα ένα ελληνικό ελαιόλαδο από τη Λέσβο, 500 ml, με τιμή 6.99 ευρώ.

Όσο για τις ελιές Καλαμών, από την Ελλάδα υπήρχε ένα προϊόν από εταιρεία του Αγρινίου, με τα 150 γραμμάρια να πωλούνται αντί 3.29 ευρώ.

Επίσης, υπήρχε ένα ακόμα προϊόν που είχε χάρτη και έδειχνε την Καλαμάτα, αλλά ήταν από ξένη εταιρεία που συσκευάζει διάφορα είδη ελιών.
Σε ίδια περίπτωση με εταιρεία του εξωτερικού πουλά τα 200 γραμμάρια αντί 3.89 ευρώ.

Αναρωτήθηκα, λοιπόν, πώς γίνεται να μην υπάρχει ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, όπως και αρκετές ετικέτες από τη χώρα μας…

Για δε τις ελιές Καλαμών, δε μου έκανε τόσο εντύπωση που δε βρήκα από την περιοχή μας, αφού οι παραγόμενες ποσότητες είναι λίγες, αλλά και πάλι γίνονται εξαγωγές. Τώρα, πού πάνε και γιατί δεν υπάρχουν στα ράφια, είναι άλλο θέμα.

Ας ελπίσουμε κάτι να αλλάξει, ειδικά για την ελιά Καλαμών, που μάλιστα αυτή την περίοδο είναι στο προσκήνιο…
Π.Μπ.