Αντιπροσωπεία κατοίκων της Αίπειας στον περιφερειάρχη

Αντιπροσωπεία κατοίκων  της Αίπειας στον περιφερειάρχη

Στην ανάθεση νέας μελέτης για την ολοκλήρωση του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας της Αίπειας στο Δήμο Μεσσήνης θα προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τρίπολη, με αντιπροσωπεία κατοίκων της πιο πάνω περιοχής.

Στην εν λόγω περιοχή ήδη εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έργο προϋπολογισμού 3,5 εκ ευρώ για την προστασία της από τη θαλάσσια διάβρωση, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο προβόλων και τεσσάρων υφάλων σε μήκος ακτογραμμής περίπου 2 χιλιομέτρων, με στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης της παραλίας και να συμβάλει στην προστασία των ιδιοκτησιών.

Η νέα μελέτη, η οποία θα συνταχθεί -έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης που έχει συστήσει η Περιφέρεια και βάσει της οποίας θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις- θα καλύψει όλη την περιοχή που απειλείται από τη διάβρωση της ακτογραμμής και θα προστατεύσει τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Το έργο, όπως τόνισε ο Π. Νίκας, θα έχει προτεραιότητα στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 και θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν ταχείς ρυθμοί, προσθέτοντας ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει συνάντηση με τη μελετήτρια του έργου που ήδη υλοποιείται, προκειμένου να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως τα προβλήματα με τις διαβρώσεις των ακτών είναι πολλά στην Περιφέρεια και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους, ενώ υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν άλυτα όσον αφορά στην αρμοδιότητα που έχει η Περιφέρεια σε παρεμβάσεις επί του αιγιαλού και επί των παραλιών.

Οι δε κάτοικοι ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για τη συνάντηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ταύτιση απόψεων που υπήρξε σε αυτήν.