Δημοπρατείται στις 5 Δεκεμβρίου το Μιναγιώτικο φράγμα

Δημοπρατείται στις 5 Δεκεμβρίου το Μιναγιώτικο φράγμα

Την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Μιναγιώτικου φράγματος, μέσω ΣΔΙΤ, προκήρυξε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με 145,08 εκατ. ευρώ.

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που ενέταξε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 29.550.000 ευρώ. Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, ενώ η διάρκεια της σύμπραξης έχει ορισθεί στα 25 χρόνια.

Έργα
Η πρώτη φάση δημοπράτησης του έργου ορίσθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου στις 3.00 μετά το μεσημέρι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στην κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος, του αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων, ενώ ως συνοδά έργα θα γίνουν: αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται να κατακλυστούν, 19,5 χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα, καθώς και μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού.

Άλλα συνοδά έργα είναι δανειοθάλαμοι– αποθεσιοθάλαμοι με τις αντίστοιχες προσβάσεις τους, το υδραγωγείο στη Λαχανάδα και το υδραγωγείο στη Μηλίτσα.

Άρδευση και ύδρευση
Στο επίπεδο των μελετών περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελέτης υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας, καθώς και τυχόν υποστηρικτικές μελέτες κατά τη φάση κατασκευής.

Ακόμα, η σύμπραξη περιλαμβάνει την υλοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (ΣΔΠ) απομακρυσμένου ελέγχου και τη συντήρηση και λειτουργία του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την Περίοδο Λειτουργίας της Σύμβασης Σύμπραξης.

Από το έργο θα αρδεύεται έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, αλλά και θα υδρεύει τους οικισμούς Λαχανάδας και Φοινικούντας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και Μηλίτσας και Βλασαίικων του Δήμου Μεσσήνης.

Το αρδευτικό δίκτυο θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δ.Ε. Μεθώνης, Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δ.Ε. Πύλου, και Μηλίτσης της πρώην Δ.Ε. Αιπείας.

Της Βίκυς Βετουλάκη