Ενστάσεις από τους Δήμους της Μεσσηνίας για υψηλές αντικειμενικές αξίες

Ενστάσεις από τους Δήμους της Μεσσηνίας για υψηλές αντικειμενικές αξίες

Την ευκαιρία να διορθώσουν αντικειμενικές αξίες περιοχών όπου οι τιμές είναι υπερβολικές έχουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα ο Δήμος Καλαμάτας, με τη δυνατότητα που τους δίνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τον προηγούμενο μήνα ο Δήμος Καλαμάτας εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα για τις υψηλές αντικειμενικές αξίες στη Μικρή Μαντίνεια, όμως πρέπει να κινηθεί με συγκεκριμένα βήματα μέχρι τέλος του χρόνου, αν θέλει να πετύχει κάτι.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, εκτός από διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, πάγωμα στην επιβολή ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, καθώς και του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως και το τέλος του 2024.

Ένσταση από τους Δήμους
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.

Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι Δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο το «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.

Στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους Δήμους, κατάφερε να χαράξει τις ζώνες πάνω στις οποίες κλήθηκαν οι εκτιμητές ακινήτων να καθορίσουν τις τιμές, δηλαδή την αντικειμενική αξία σε κάθε περιοχή.

Αφού είχαν εντοπισθεί οι 1.500 περιοχές που έπρεπε να ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και οι Δήμοι προχώρησαν στη χάραξη των ζωνών και αμέσως μετά ζητήθηκε η συνδρομή των εκτιμητών για να «βάλουν» τιμές στις νέες ζώνες.

Ωστόσο, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών Συμβουλίων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους Δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.

Η διάταξη συγκεκριμένα αναφέρει: «Ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022, βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών (Β΄ 2375), οι Δήμοι δύνανται από 1η/12/2022 έως και 31η/12/2022 να υποβάλουν τη γνώμη του έβδομου εδαφίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Οι γνώμες κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων, όπως ορίζεται με την υπό στοιχεία 8843 ΕΞ 2020 απόφαση του υπουργού Οικονομικών (Β΄ 130). Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του δευτέρου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας».

Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Επίσης, με τις νέες διατάξεις στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

-Χωρίς ΦΠΑ τα ακίνητα για άλλα δύο χρόνια: Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31/12/2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά στο σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31/12/2022, παρατείνονται έως τις 31/12/2024

-Παγώνει ο φόρος υπεραξίας: Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου  2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

-Φορολογικό μπόνους για ανακαίνιση ακινήτων: Επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη