Επίσημη πρεμιέρα χθες για την ταινία «Στο σύρμα»

Επίσημη πρεμιέρα χθες  για την ταινία «Στο σύρμα»

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Στο Σύρμα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, από το ομώνυμο βιβλίο του Αντώνη Κατσά, στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema» στην πλατεία Αμερικής στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν ήταν και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και την ιστορία της, πρόκειται για μια «συγκλονιστική ιστορία που έχει γραφτεί με αίμα. Ένα συγγραφικό διαμάντι που καταπιάνεται με μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου: Μακρόνησος. Όταν “σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε άνθρωποι”. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις

Η ταινία έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά “Στο Σύρμα”, το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αλλά και περιγραφές ή αφηγήσεις αγωνιστών στη Μακρόνησο.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, “κάποιες σκηνές είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή διασκευής από περιγραφές που συνάντησα σε βιβλία αγωνιστών που ‘φιλοξενήθηκαν προς αναμόρφωσιν’ στο κολαστήρι της Μακρονήσου (Μενέλαος Λουντέμης ‘Οδός Αβύσσου αριθμός 0’, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Φαρσακίδης, Γιάννης Ρίτσος ‘γυναίκες στη Μακρόνησο’ και άλλων). Εγώ δεν έγραψα τίποτα με μελάνι, το είχαν γράψει ήδη οι αγωνιστές με το αίμα τους”».

Στην ταινία συμμετέχουν 75 ηθοποιοί από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες. Όλα τα γυρίσματα έχουν γίνει κυρίως στη Μεσσηνία, εκτός από δύο σκηνές στην Αρκαδία.

Το έργο «Στο Σύρμα» γράφτηκε αρχικά και ανέβηκε ως θεατρικό, που θα ξανανεβάσει η «Θεατρική Διαδρομή» από 3/12 έως 18/12 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά. Ακολούθως έγινε βιβλίο και τώρα ολοκληρώνεται και ως ταινία μεγάλου μήκους.

Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς συμμετείχε στην ταινία ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη, με συμβολή στη διαδικασία και απόδοση των ρόλων για τις ανάγκες της ταινίας. Όπως, μάλιστα, ο ίδιος λέει, είναι από τους ανθρώπους που ενδιαφέρεται να οργανώνει μία ιστορία από το μηδέν.