Έρευνα της ΕΛΑΣ στην «Κιβωτό του Κόσμου»: Μαρτυρία ανηλίκου για ασέλγεια

Έρευνα της ΕΛΑΣ στην «Κιβωτό του Κόσμου»: Μαρτυρία ανηλίκου για ασέλγεια

Αναφορά δημοσιευμάτων και στην Καλαμάτα

Καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις ανηλίκων στην «Κιβωτό του Κόσμου» διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από το Συνήγορο του Πολίτη. Η Εισαγγελία με τη σειρά της διέταξε προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, έχει δώσει κατάθεση ένας ανήλικος, που περιγράφει σεξουαλική κακοποίηση καταγγέλλοντας δύο άνδρες εργαζομένους. Ελέγχονται δε έξι δομές της Κιβωτού, ανάμεσά τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, και αυτή της Καλαμάτας.

Αναφορές στην Καλαμάτα
Μάλιστα, το «protothema.gr» σε εκτενές δημοσίευμά του, παρουσιάζει την κατάθεση του ανηλίκου, όπου υπάρχουν αναφορές και στη δομή της Καλαμάτας.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, ο ανήλικος καταγγέλλει ότι πρόσωπο που υπηρετεί στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως λέει, τον εξεβίαζε να μη μιλήσει για να τον έχει πάντα κοντά του, διαφορετικά θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Το χρονικό διάστημα που βίωσε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, την κακοποίηση και την παρενόχληση από το συγκεκριμένο άνδρα, ξεκίνησε όταν ήταν 16,5 ετών. «Το άκρως ανησυχητικό που δίνει άλλη διάσταση στις έρευνες και αν αποδειχθεί θα προκαλέσει σοκ στην κοινωνία, είναι ότι το παιδί θεωρεί βέβαιο πως ο καταγγελλόμενος παρενοχλούσε σεξουαλικά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία αναφέρει στην κατάθεση του με τα ονόματά τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο εκτενές δημοσίευμα με την κατάθεση του ανηλίκου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Έτσι, ο μικρός πείστηκε, έφυγε από την Αθήνα, πήγε σε δομή της Οργάνωσης στο Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Εκεί στην πόλη της Πελοποννήσου, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τότε, ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα όπου ζούσε μόνιμα και πήγε και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα. Κάποιες κινήσεις που παραπέμπουν σε ασελγείς πράξεις ήταν η αρχή της ζοφερής αυτής ιστορίας, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει το παιδί».

Κιβωτός του Κόσμου: Δεν ξέρουμε τίποτα για τα καταγγελλόμενα περιστατικά – Είμαστε στη διάθεση των αρχών
Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η «Κιβωτός», «δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Τέλος η «Κιβωτός του Κόσμου» καταλήγει λέγοντας πως «δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.
Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Με εκτίμηση
Κιβωτός του Κόσμου»