Καλαμάτα: Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών πίσω από ενοικιάσεις οχημάτων

Καλαμάτα: Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών  πίσω από ενοικιάσεις οχημάτων

Απολογούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες στην Καλαμάτα

Τις διασυνδέσεις με ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές, με τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα να νοικιάζουν με πλαστά έγγραφα αυτοκίνητο. Η 30χρονη γυναίκα από την Αλβανία, μάλιστα, που συνελήφθη έχει ομολογήσει τη στρατολόγησή της από κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, με το ρόλο που της είχε ανατεθεί να είναι η ενοικίαση αυτοκινήτων και η παράδοσή τους σε άλλο μέλος του κυκλώματος.

Ο δε 27χρονος από τη Σαουδική Αραβία, που επίσης συνελήφθη μαζί της, είχε συλληφθεί ξανά το 2018 στην περιοχή της Θέρμης να οδηγεί αυτοκίνητο που μετέφερε μετανάστες και είχε κατηγορηθεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν διαπιστωθεί συνολικά δύο απόπειρες ενοικίασης αυτοκινήτων, ενώ δύο έχουν τελεσθεί, με το ένα αυτοκίνητο να εντοπίζεται εγκαταλελειμμένο στο Διδυμότειχο και το δεύτερο να μην έχει εντοπισθεί ακόμα.

Από τη Βόρεια Ελλάδα
Η μεγάλη έρευνα της υπόθεσης έχει ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε διαπιστωθεί ότι νοικιάζονταν αυτοκίνητα και μετά τα έβρισκαν εγκαταλειμμένα σε περιοχές του Έβρου.

Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, αστυνομικοί από το Τμήμα Ασφάλειας Παύλου-Μελά στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσαν τους συναδέλφους του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για πληροφορία πως συγκεκριμένα άτομα θα εμφανισθούν σε γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων στην Καλαμάτα και θα νοικιάσουν όχημα. Αυτό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης και μόλις η 30χρονη γυναίκα από την Αλβανία, η οποία παρουσίασε πλαστή ταυτότητα και πλαστή άδεια οδήγησης που έφερε ελληνικά στοιχεία γυναίκας, υπέγραψε τα χαρτιά της ενοικίασης αυτοκινήτου, τη συνέλαβαν.

Μαζί της ήταν κι ένας 27χρονος από τη Σαουδική Αραβία, ενώ και οι δύο βρίσκονταν παράνομα στη χώρα και εμφανίζονταν ως κάτοικοι Αθηνών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Νοίκιαζαν αυτοκίνητα
Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι το τελευταίο δίμηνο τα δύο αυτά άτομα δραστηριοποιούνταν στην παραλαβή αλλοδαπών πολιτών τρίτων χωρών, από διάφορα σημεία της μεθορίου, και στην περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Χρησιμοποιώντας την πλαστή ταυτότητα και την πλαστή άδεια οδήγησης ενοικίαζαν αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στη συνέχεια, αφού τα υπεξαιρούσαν, τα χρησιμοποιούσαν για την παραλαβή από συνοριακά σημεία, κυρίως στον Έβρο, παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών και τη μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως προχθές είχαν υπεξαιρέσει από γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων συνολικά 8 οχήματα, εκ των οποίων τα 4 βρέθηκαν από περιπολούντες αστυνομικούς σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, ένα βρέθηκε κατεστραμμένο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αποπειράθηκαν να υπεξαιρέσουν ακόμα δύο οχήματα.

Ειδικότερα, είχαν νοικιάσει και στη συνέχεια υπεξαιρέσει δύο αυτοκίνητα από τη Λαμία, ένα από τη Θεσσαλονίκη, ένα από τα Τρίκαλα, ένα από την Κόρινθο κι ένα από τη Χαλκίδα. 

Στη Μεσσηνία, εμφανίσθηκαν το τελευταίο διάστημα, νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο στις 26 Οκτωβρίου, το οποίο βρέθηκε στο Διδυμότειχο σε σημείο που είναι πέρασμα μεταναστών, κι άλλο ένα στις 31 Οκτωβρίου, το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα

Επίσης, έκαναν δύο απόπειρες στη Μεσσηνία: την πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης του γραφείου ενοικίασης τούς ζήτησε καταβολή ποσού ως χρηματική εγγύηση και έτσι υπαναχώρησαν, ενώ κατά τη δεύτερη συνελήφθησαν.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα απολογηθούν στον ανακριτή.

Της Βίκυς Βετουλάκη