Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή

Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή

Η 82χρονη βρισκόταν σε αυτήν τη θέση από το 2003.

Η 82χρονη Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μια θέση στην οποία βρισκόταν από το μακρινό 2003.  

Η Πελόζι «έχει γράψει ιστορία» ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, ενώ πιο πρόσφατα έγινε θέμα διεθνώς λόγω της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Με τους Ρεπουμπλικάνους να ανακτούν πλέον τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, η Πελόζι θα μπορούσε να διεκδικήσει την παραμονή της στην ηγεσία της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή. Η ίδια ανακοίνωσε ωστόσο σήμερα ότι δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο αξίωμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραδώσει τα ηνία τον Ιανουάριο στον Δημοκρατικό βουλευτή που θα την διαδεχθεί. 

Ο πιθανός διάδοχος 

Ακόμη δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός της. Ως φαβορί φαίνεται να παρουσιάζεται ο 52χρονος Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Χακίμ Τζέφρις.  

Ο πιθανός διάδοχος της Πελόζι στην ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις (AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades)

«Ήρθε η ώρα μια νέα γενιά να ηγηθεί της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας. Είμαι ευγνώμων που τόσο πολλοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επωμιστούν αυτήν την ευθύνη», δήλωσε η ίδια σήμερα από το βήμα της Βουλής μέσα σε κλίμα συγκίνησης, προτού καταχειροκροτηθεί από ένα κοινό όχι μόνο Δημοκρατικών αλλά και μερικών Ρεπουμπλικάνων.

Η αιχμή για τον Τραμπ

«Μου άρεσε που συνεργάστηκα με τρεις προέδρους», ανέφερε η 82χρονη κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, με τους αναλυτές ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι η Πελόζι ως επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή είχε συνεργαστεί όχι με τρεις αλλά με τέσσερις προέδρους (Μπους, Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν). Ο τέταρτος, τον οποίο η Πελόζι επέλεξε να εξαιρέσει, ήταν, προφανώς, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Πελόζι πρόκειται να διατηρήσει την έδρα της στη Βουλή. Η ίδια ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ηγετικό πόστο, ενώ έκανε αναφορά και στην επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ο σύζυγός της στην οικία τους.  

Πηγή: Η Καθημερινή