Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη

Πόσοι γνωρίζουν το κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη; Πόσοι θυμούνται πως η θρυλική Στέλλα του Κακογιάννη βασίζεται στο δικό του θεατρικό έργο, πως υπογράφει το σενάριο του «Δράκου» του Κούνδουρου και σκηνοθέτησε ο ίδιος δύο ταινίες;

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. θέλοντας να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, λοιπόν, στις 7.00 το απόγευμα και στις 9.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, πρόκειται να προβληθούν με ελεύθερη είσοδο δύο ταινίες που φέρουν τη σφραγίδα του σημαντικού δημιουργού: «To Κανόνι και το αηδόνι» (1968) που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, καθώς και «Το Αμαξάκι» (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, στο οποίο υπογράφει το σενάριο.

Παρακολουθώντας τις ταινίες αυτές, ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δημιουργεί (ή εμπνέει) πρωτότυπα σενάρια που ξεφεύγουν από τα κλισέ του λεγόμενου «παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου» και από την τυποποίηση των κινηματογραφικών ειδών της εποχής.

Παρ’ όλα αυτά (ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό) η σημαντική συνεισφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει εν πολλοίς άγνωστη – γεγονός που εν μέρει εξηγείται και από την υποτίμηση της δουλειάς του σεναριογράφου την εποχή εκείνη.

Οι ταινίες του Καμπανέλλη κάνουν το δικό τους εύστοχο σχόλιο στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση και ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας, χωρίς να ηθικολογούν, με  χιούμορ, σκωπτική διάθεση και ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά και αγάπη για τους χαρακτήρες του.

Αξίζει να τις ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη.