Οκτώ έργα του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται στο “κόκκινο” για απένταξη

Οκτώ έργα του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται στο “κόκκινο” για απένταξη

Οκτώ έργα του Δήμου Καλαμάτας θα χάσουν τη χρηματοδότησή τους εάν μέχρι τις 20 Δεκέμβρη δε σημειωθεί πρόοδος στους ρυθμούς υλοποίησής τους, προειδοποιεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας αλλά καθυστερούν, έχουν, εκτός από το Δήμο Καλαμάτας, οι Δήμοι Άργους-Μυκηνών, Ναυπλιέων και Κορίνθου. Ωστόσο ο Δήμος Καλαμάτας έχει τα περισσότερα που κινδυνεύουν να απενταχθούν λόγω καθυστερήσεων και συγκεκριμένα οκτώ έναντι τεσσάρων του Δήμου Ναυπλιέων, τεσσάρων του Δήμου Κορίνθου και δύο του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Τα έργα του Δήμου Καλαμάτας που καθυστερούν είναι το παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας για τους Ρομά, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το πρόγραμμα προληπτικής τηλεϊατρικής για καρδιαγγειακά νοσήματα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, η επέκταση στο Δημοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο του Άρι, η ανάπλαση της Αναγνωσταρά και η ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου: “Σε πορεία απένταξης βρίσκονται αρκετά έργα των Δήμων Άργους – Μυκηνών, Καλαμάτας, Κορίνθου και Ναυπλιέων, αν οι συγκεκριμένοι Δήμοι δεν τα “τρέξουν” και δεν προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες υλοποίησής τους. Πρόκειται κυρίως για έργα του ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) αλλά και της ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και λιγότερο για έργα υποδομών.

Αυτό τονίστηκε σε συνάντηση εργασίας που είχε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην Τρίπολη, με τον προϊστάμενο και στελέχη της διαχειριστικής αρχής και τους δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, Κορίνθου Βασίλη Νανόπουλο που συμμετείχε διαδικτυακά, τον αντιδήμαρχο Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Κρίγγο και την εκπρόσωπο του Δήμου Ναυπλιέων από το Τμήμα Υδραυλικών – Εγγειοβελτιωτκών Έργων Όλγα Καρδαράκου, ενώ παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Οι εν λόγω 4 Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ολοκλήρωση έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία των έργων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων, δόθηκαν συστάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησής τους και αν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, που θα επαναληφθεί η σύσκεψη, τα έργα θα απενταχθούν.

Αναφορικά δε με την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στην Καλαμάτα, δόθηκε η οδηγία ότι προκειμένου να είναι λειτουργικό το -χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Πελοποννήσου- εν λόγω έργο θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της σχετικής μελέτης, η οποία αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Ο Π. Νίκας επανέλαβε πως στο νέο ΠΕΠ 2021 – 2027 δε θα ενταχθεί έργο που δε θα έχει απολύτως ώριμη μελέτη και πλήρη φάκελο και δε θα υπάρχει πολιτική παρέμβαση για ένταξη κάποιου έργου. Επισήμανε δε, πως στα έργα ΒΑΑ θα ενταχθούν νέοι Δήμοι που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, όπως οι Δήμοι Σπάρτης, Τρίπολης, Κορίνθου και Λουτρακίου”.