ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία και ανάδειξη προβλημάτων στις υγειονομικές μονάδες της Μεσσηνίας

ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία και ανάδειξη προβλημάτων στις υγειονομικές μονάδες της Μεσσηνίας

Με αφορμή το ένα χρόνο από το θάνατο της προέδρου Φώφης Γεννηματά, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκαν υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας και της Μεσσηνίας, προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ανάγκες.

Στη Μεσσηνία ειδικότερα, κλιμάκια αποτελούμενα από το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γιάννη Νικολακόπουλο, τα μέλη της Ν.Ε. Σταύρο Μούκα, Νάγια Βεργοπούλου και Μάντυ Μπακούρου, συνοδευόμενα από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννη Πάζιο, επισκέφθηκαν το Γ.Ν. Καλαμάτας, το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας, το Κ.Υ Φιλιατρών, το Κ.Υ Γαργαλιάνων και το Κ.Υ Πύλου, όπου συναντήθηκαν με τους διοικητές, συντονιστές και εκπροσώπους ιατρών και εργαζομένων.

Από τις συναντήσεις προέκυψαν σημαντικές διαπιστώσεις όπως καταγράφονται: «Η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό είναι εμφανής παντού, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό υπερβαίνει εαυτόν για να παρέχει τις υπηρεσίες του σε αντίξοες συνθήκες και με υπεράριθμες εφημερίες, ενώ υπέρμετρο βάρος πέφτει στις πλάτες των αγροτικών ιατρών και των ειδικευόμενων.

Τεράστια κενά στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Μετακινούμενοι ιατροί που τελικώς αλλού έχουν οργανική θέση και αλλού εξυπηρετούν ασθενείς σε μόνιμη βάση, δεσμεύοντας ωστόσο την οργανική τους θέση, με συνέπεια να παραμένουν τα κενά εκεί που έχουν τοποθετηθεί οργανικά.

Είναι απαράδεκτο η Καλαμάτα να μη διαθέτει ιατροδικαστή, ενώ στο Γ.Ν Καλαμάτας να εκλείπουν σημαντικές ειδικότητες σε σχέση με το οργανόγραμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Κ.Υ Φιλιατρών δεν υπάρχει γιατρός και το Κέντρο λειτουργεί από αγροτικούς ιατρούς.  

Χαρακτηριστικά δε στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων συνιστά πρόκληση εν έτει 2022 να αποτελεί αίτημα να μεταφερθεί η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς του Σαββάτου από το χώρο έμπροσθεν του Κέντρου Υγείας σε διαφορετικό χώρο, μιας και δε διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση θέτοντας εν αμφιβόλω την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Ελλείψεις σε υλικά και δαιδαλώδεις διαδικασίες που αναγκάζουν τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να καλύπτουν με δικά τους έξοδα άμεσες ανάγκες.

Απαιτείται άμεσα: Η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο σύνολο των Υγειονομικών Δομών με παράλληλη χορήγηση κινήτρων.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας η κτηριακή αναβάθμιση με την προσθήκη – επέκταση νέου χώρου. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η μελέτη και να προχωρήσει η ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η διασφάλιση του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού, αρμόδιο για τη συντήρηση. 

Η ένταξη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο καθεστώς των Άγονων και Προβληματικών Περιοχών Α΄κατηγορίας με τροποποίηση του ΠΔ υπ’ αριθ. 131/1987, για να διασφαλιστούν περισσότερα κίνητρα ως προς το ιατρικό προσωπικό.

Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου με συγκεκριμένο ωράριο που άμεσα θα αποδεσμεύσουν υπάρχον προσωπικό που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην ολοήμερη εύρυθμη λειτουργία.

Συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με απαραίτητη στελέχωση με διασώστες και αναθεώρηση του δικτύου σταθμών, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του νομού έγκαιρα». 

Να σημειωθεί, δε, πως στις 24 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε τις βασικές θέσεις του Κινήματος γα ένα νέο ΕΣΥ. «Μια άλλη φιλοσοφία για ένα νέο ΕΣΥ προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες και απελευθερωμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δημιουργούν οι ΥΠΕ και οι απαρχαιωμένοι μηχανισμοί με υποβαθμισμένη μηχανοργάνωση και απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα, που στην ουσία αντί για διευκόλυνση προκαλούν ψηφιακή γραφειοκρατία» όπως σημείωσε.