Ποταμός Άρις: Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και φωνάζουμε

Ποταμός Άρις: Κρούουμε τον κώδωνα  του κινδύνου και φωνάζουμε

O ποταμός Άρις και η διαδρομή του, μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Καλαμάτας, είναι ένα γεωφυσικό στοιχείο με πολύ μεγάλη σπουδαιότητα, που μαζί με την τεχνική υποστήριξη αποτελεί σπουδαίο παράγοντα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα.

Όμως, ο Άρις ποταμός δεν έχει αναδειχθεί και δεν έχει μέχρι τώρα την πρέπουσα προσοχή και ενδιαφέρον της Πολιτείας. Αντίθετα, έχει γίνει αποδέκτης παντός είδους σκουπιδιών, βρομιάς, ανθρώπινης αυθαιρεσίας, δυσοσμίας και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Κουνούπια, χειμώνα-καλοκαίρι, Βιολογικός Καθαρισμός, λυματολάσπη, καναλέτα βρόμικα, αποθήκες καυσίμων.

Σε αυτή την υπάρχουσα και επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση, εμείς, οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και φωνάζουμε. Προστατέψτε τον Άρι. Προστατέψτε την υγεία μας. Προστατέψτε το περιβάλλον.

Στις 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή του Άρι, Αρχαία Ακοβίτικα και 120 ΠΕΑ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος, Ακοβίτικων και Δυτικής Παραλίας. Μαζί με το Σύλλογο, η Κοινότητα

Ασπροχώματος, Αθλητικοί Σύλλογοι, καταστηματάρχες και κάτοικοι της

Περιοχής, με την υποστήριξη του Δήμου, χαρήκαμε πραγματικά και απολαύσαμε τις εκδηλώσεις, τα αρχαία και το περιβάλλον, που μας

αναγκάζουν να υποστηρίξουμε, να φωνάξουμε και να προτείνουμε: Εντάξτε τον Άρι ποταμό σε ένα από τα προγράμματα και εργα για Ανάπλαση, Ανάπτυξη και Πολιτισμό.

Κύριε δήμαρχε, κύριε περιφερειάρχα, κύριοι βουλευτές, η Καλαμάτα είναι μία από τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις που στηρίζονται από Ευρώπη, κράτος, Περιφέρεια και Δήμο οικονομικά από διάφορα προγράμματα. Είναι ευθύνη όλων μας να υποστηριχθεί και ενταχθεί έργο για τον Άρι ποταμό που θα έχει μελέτη και θα περιλαμβάνει:

-Οριοθέτηση του ποταμού. Καθαρισμός σε όλο το μήκος του

-Δεδροφύτευση στις όχθες του

-Πεζοδρομήσεις, γραμμική ανάπλαση

•Ποδηλατόδρομους από Καλαμάτα, Ασπρόχωμα, Αρχαία Ακοβίτικα, ΤΕΙ, Αρχαία Θουρία κ.λπ.

•Μικρή μαρίνα στις εκβολές του.

Σε γενικές γραμμές, Προστασία, Ανάπτυξη και Ανάπλαση της περιοχής. Οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν

στην περιοχή του Άρι (Δρόμοι – Ποδηλατοδρομίες – Βαρκαρόλες, Κανό, Τοξοβολίες, Ιππασία, Τραινάκι κ.λπ. μαζί με χορούς και παραδοσιακά φαγητά), με την υποστήριξη του Δήμου και της Κοινότητας Ασπροχώματος, έδωσαν την ευκαιρία σε όσους τις παρακολούθησαν να χαρούν, να απολαύσουν και να θαυμάσουν το περιβάλλον του Άρι, την περιοχή και την ανάγκη της προστασίας και της ανάδειξής της.

Κύριε δήμαρχε, κύριε περιφερειάρχα, κύριοι βουλευτές, ο Άρι ποταμός πρέπει να προστατευτεί. Πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο. Πρέπει και μπορεί να γίνει πνεύμονας πρασίνου και υδάτινου στοιχείου, με πολλές δραστηριότητες, προσφέροντας σε όλους υγεία, ανάπτυξη και βελτίωση ποιότητας ζωής.

Έχετε μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Θα έχετε μεγάλη ευθύνη εάν τώρα που μπορείτε δεν κάνετε αυτό που χρειάζεται η περιοχή.

Είμαστε αναγκασμένοι να διαμαρτυρηθούμε για την υπάρχουσα κατάσταση. Είμαστε αναγκασμένοι να απαιτήσουμε να γίνουν αυτά που δεν έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε μέχρι να δικαιωθούμε.

Μια περιοχή ολόκληρη έχει βαλτώσει με τα προβλήματά της. Προσφέρει πολλά. Δεν παίρνει τίποτα και συνεχίζει να υποβαθμίζεται. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. «Τέρμα ως εδώ», όπως λέει και το τραγούδι.

Δεν αντέχουμε άλλο. Η επόμενη διαμαρτυρία μας θα είναι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Του Ηλία Γυφτέα
Τοπικού συμβούλου Ασπροχώματος