Προετοιμασία, συντονισμός και άσκηση σεισμού αύριο στην Καλαμάτα

Προετοιμασία, συντονισμός  και άσκηση σεισμού αύριο στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι μια περιοχή σεισμογενής, όπως και όλη σχεδόν η πατρίδα μας. Έτσι, η προετοιμασία και ο καλός συντονισμός είναι αναγκαία, προκειμένου να είμαστε πάντα έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Αυτό υπογράμμισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας για την άσκηση με την κωδική ονομασία «Πολυβώτης 2022», που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Πνευματικό Κέντρο. 

«Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο και, όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστεί και με ποια ένταση. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε προετοιμασμένοι. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε και μέσα από ενημερώσεις σε σχολεία και μέσα από διάφορες δράσεις να λαμβάνουμε μέτρα προληπτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως Δήμος ήδη έχουμε ολοκληρώσει και τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε δημοτικά κτήρια και σχολεία. Θα πραγματοποιηθούν και δευτεροβάθμιοι έλεγχοι και, προφανώς, σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και δεν επαναπαυόμαστε».

Ο δήμαρχος εξήρε την άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και, φυσικά, την Πυροσβεστική, ενώ τόνισε: «Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει εγκεκριμένα και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και φυσικά τοπικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία “Εγκέλαδος” για περίπτωση σεισμού.

Επίσης, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους φορείς. Καταγράφουμε ανάγκες και με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε σταδιακά προσπαθούμε να προσφέρουμε τα αναγκαία, κάτι το οποίο πράττουμε διαρκώς.

Ως περιοχή βρισκόμαστε σε έναν καλό βαθμό ετοιμότητας και αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί. Άρα, ενημέρωση, σχεδιασμός, προετοιμασία, συνεργασία είναι τα βήματα που οφείλουμε να ακολουθούμε για να είμαστε πάντα έτοιμοι».

Το σενάριο της άσκησης

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, αντιπύραρχος Αθανάσιος Κατσαφάδος είπε ότι οι φορείς που συνεργάζονται στην άσκηση είναι ο Δήμος, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι εθελοντικές οργανώσεις ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης- Παράρτημα Μεσσηνίας, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός.

Στη συνέχεια παρέθεσε το σενάριο της άσκησης που είναι:

Αύριο στις 6.00 το απόγευμα καταγράφεται σεισμική δόνηση εντάσεως 6 βαθμών της κλίμακας Richter, με επίκεντρο 3 χλμ. βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος, προκαλώντας ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Ειδικότερα, υπήρξε μερική κατάρρευση στον πρόβολο της εισόδου του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου που εγκλώβισε ένα άτομο που καταπλακώθηκε από δομικά υλικά.

Ένα ακόμη άτομο που έχει τραυματιστεί βρίσκεται εγκλωβισμένο στον 1ο όροφο του κτηρίου, ένα άτομο έχει καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτηρίου, ενώ εκδηλώνεται φωτιά μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο, από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.

Ακόμη, βλάβες υπέστησαν δώδεκα (12) κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτήρια της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος, πέραν της διαπίστωσης του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκομένων, στην άσκηση θα δοκιμαστεί και η ανταπόκριση της λειτουργίας των υλικών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται.

Με τη σειρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, τόνισε ότι για το Δήμο έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση της άσκησης που θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη της.

Επίσης, τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει εντοπίσει τους χώρους καταφυγής των πολιτών μετά από σεισμό οι οποίοι έχουν σημανθεί και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (www.kalamata.gr). 

Για την άσκηση μίλησαν ακόμη η πρόεδρος του Παραρτήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού Αικατερίνη Γκόνου, εκ μέρους της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας ο Κώστας Βλαχονικολός και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο Θανάσης Θωμόπουλος.