Σε «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακό» η σκυτάλη των σεισμικών ερευνών

Σε «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακό» η σκυτάλη των σεισμικών ερευνών

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος. Το σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Hyperion» της νορβηγικής PGS ολοκληρώνει την πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων στο block 2 – στο όριο της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία – που έχει μισθωθεί από την Energean.

Οι εργασίες διαρκούν από τα τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος τους. Το ειδικό πλοίο της PGS άπλωσε τα καλώδιά του για τη συλλογή δεδομένων σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη συγκεκριμένη παραχώρηση, καταγράφοντας πιθανούς στόχους που κρύβουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η σκυτάλη

Τη σκυτάλη των σεισμικών ερευνών παίρνει τώρα η Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες από tovima.gr, η ίδια η εταιρεία γεωφυσικών ερευνών, η PGS, ανέλαβε και για λογαριασμό του ελληνικού ενεργειακού ομίλου να σκανάρει… το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων της «Ιόνιο» και «block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος».

Το «Ramform Hyperion» θα αναλάβει τις εργασίες και αναμένεται πολύ σύντομα να πιάσει δουλειά για την πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy είχε εκτελέσει εργασίες δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για τις νέες σεισμικές έρευνες η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει εκδώσει NAVTEX από τις 26 Νοεμβρίου, δεσμεύοντας συγκεκριμένες περιοχές για τις εργασίες του Ramform Hyperion.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, με βάση το δημοσίευμα, οι εργασίες του ειδικού σκάφους της PGS θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των σεισμικών ερευνών που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΔΕΥΕΠ η επεξεργασία και η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων για τα blocks 10 και Ιόνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2023, με αποτέλεσμα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024. Ανάλογο είναι και το χρονοδιάγραμμα για το block 2.