Συνάντηση για την προστασία και ανάδειξη της Νέδας

Συνάντηση για την προστασία  και ανάδειξη της Νέδας

Μεταξύ περιφερειάρχη και προέδρων Ομοσπονδιών Συλλόγων της περιοχής

Η προστασία και η ανάδειξη της Νέδας και της περιοχής της, στα όρια Μεσσηνίας και Ηλείας, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είχε την περασμένη Παρασκευή στην Τρίπολη με τους προέδρους της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Επικούριος Απόλλων”, Κώστα Καράμπελα, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας “Η Ολυμπιακή Πρόοδος” Κώστα Σμυρνή και της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτη Λούτο.

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια επιστολής που οι εν λόγω πρόεδροι είχαν στείλει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του “θηλυκού ποταμιού” της Πελοποννήσου, της Νέδας.

Οι πρόεδροι ζήτησαν τη συνδρομή του περιφερειάρχη ώστε η Νέδα να καταστεί προστατευόμενο ποτάμι και παράλληλα να ενταχθεί σε πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), ενώ ευχαρίστησαν τον κ. Νίκα για την προβολή του θέματος -μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας- με τη δημοσιοποίηση της επιστολής τους τον περασμένο Αύγουστο.

Ο περιφερειάρχης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Νέδας και στην τουριστική προοπτική που έχει η περιοχή, επισήμανε ωστόσο ότι αποτελεί μειονέκτημα ο μικρός αριθμός κατοίκων στα γύρω χωριά.

Σχετικά με το αίτημα που διατύπωσαν οι πρόεδροι, τους προέτρεψε σε συνεργασία με τους Δήμους που γειτνιάζουν με τη Νέδα -αλλά και με άλλους φορείς, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες- να διαμορφώσουν μια εισήγηση προς την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή, στην οποία θα τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα ένταξης της περιοχής της Νέδας σε πρόγραμμα ΟΧΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκας, θα πρέπει στην πιο πάνω εισήγηση να περιλαμβάνονται, αφενός, οι δράσεις που μπορούν να γίνουν στην περιοχή και, αφετέρου ποιοι μπορούν να τις υλοποιήσουν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “ξεκινά κάτι που μπορεί να είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα άλλα έργα που γίνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή της ορεινής Μεσσηνίας και στην ευρύτερη περιοχή της Νέδας και αφορούν σε παρεμβάσεις στα χωριά, αλλά και στο οδικό δίκτυο, με τεχνικά έργα και ασφαλτοστρώσεις -“παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ” όπως σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον κεντρικό οδικό άξονα ο οποίος είναι η 7η επαρχιακή οδός και στην οποία άμεσα θα γίνει παρέμβαση προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, στο δρόμο από το Κοπανάκι στο Καρνάσι και προς τον ορεινό όγκο γενικότερα, στον ορεινό δρόμο από τη Μεγαλόπολη προς τη Νέδα από το Λύκαιο όρος -έργο που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς και στον προγραμματισμό για την χρηματοδότηση του δρόμου Διμάνδρα – Άνω Μέλπεια – Αγία Θεοδώρα.