Χριστουγεννιάτικη μουσική μαγεία στον Ι.Ν. Ταξιαρχών

Χριστουγεννιάτικη μουσική μαγεία στον Ι.Ν. Ταξιαρχών

Η συναυλία της διεθνούς χορωδίας Allegri και των παιδιών του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας προπαραμονή Χριστουγέννων μέσα στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών έβαλαν με τον καλύτερο τρόπο μικρούς και μεγάλους στο κλίμα των γιορτών, προετοιμάζοντας την ψυχική κατάνυξη για τον ερχομό του Θείου βρέφους.

Υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αγγελικής Λαζάρου, τόσο η μακρά και αφοσιωμένη προετοιμασία και των δύο συνόλων όσο και η άψογη εκτέλεση του προγράμματος (με την έκτακτη προσθήκη μάλιστα δύο επιπλέον τραγουδιών για την κάλυψη απροσδόκητων κενών) πρόσφεραν μια μοναδική αισθητική εμπειρία 45 λεπτών στο πολυπληθές κοινό, που ανταπέδωσε με συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα.

Θρησκευτικοί ύμνοι, κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε διάφορες γλώσσες ταξίδεψαν τους τυχερούς παραβρισκόμενους στο χώρο και στο χρόνο, δίνοντας μηνύματα συναδέλφωσης των λαών. Άλλωστε η χορωδία Allegri αποτελείται από γυναίκες κυρίως, που προέρχονται από περισσότερες από δέκα χώρες. Το κλείσιμο έγινε με ένα θρησκευτικό κείμενο-μήνυμα για Αγάπη-Πίστη-Ειρήνη, αφιερωμένο στο χειμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Ανάμεσα στο κοινό και ο διακεκριμένος Μουσικός και συνθέτης, ομότιμος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νίκος Παπαδημητρίου, παρ’ ότι έρχεται με διεθνείς μουσικές παραστάσεις και από την εμπειρία της μουσικόφιλης Κέρκυρας, έμεινε εντυπωσιασμένος από το ιδανικό «πάντρεμα» του ιερού χώρου με τη μουσική. «Πραγματικά απήλαυσα το ότι μέσα σε έναν ιερό χώρο υπήρξε μια υπέροχη μουσική εμπειρία, στην οποία το κοινό ανταποκρίθηκε και με σεμνότητα προς το χώρο, αλλά και με ενθουσιασμό προς τη χορωδία. Η μαέστρος, κα Λαζάρου, κράτησε άψογα την όλη αυτή παρουσίαση και ιδιαίτερα η συμμετοχή της χορωδίας των παιδιών του 21ου Δημοτικού Καλαμάτας ήταν πολύ συγκινητική.

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά, κατά την οποία συνυπήρξαν, η ευφωνία και η εμπειρία υψηλού επιπέδου πολυφωνικής μουσικής, η καταπληκτική διεύθυνση και η σεμνότητα σε ιερό χώρο, σε μια ισορροπία που δημιουργούσε ένα άρτιο αποτέλεσμα μεγάλης αισθητικής και ιερότητας», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου στο «Θ».

Χ.Ε.