Δικαίωση Παναγιώτας Κουράκλη από το Διοικητικό Εφετείο

Δικαίωση Παναγιώτας Κουράκλη από το Διοικητικό Εφετείο

Μη νόμιμη η ακύρωση ορισμού της ως Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Δήμου Καλαμάτας

Το θέμα της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας του Δήμου Καλαμάτας είχε… ταλαιπωρήσει τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Κι αυτό, γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και η Β’ Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ν.3463/2006, είχαν απορρίψει τον ορισμό από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο της Παναγιώτας Κουράκλη στη συγκεκριμένη θέση, δικαιώνοντας τη Σταυρούλα Αγρίου. Μετά τις διαμαρτυρίες ο δήμαρχος Καλαμάτας συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της διοίκησης και όρισε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια τη Σταυρούλα Αγρίου.

Στη συνέχεια, η Παναγιώτα Κουράκλη προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και δικαιώθηκε, όχι μόνο αυτή, αλλά και ο δήμαρχος, για την αρχική του απόφαση.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι νόμιμα είχε ορίσει ο δήμαρχος την Παναγιώτα Κουράκλη ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, διότι είχε περισσότερα χρόνια υπηρεσίας ως διευθύντρια Διεύθυνσης και Τμήματος αθροιστικά σε σχέση με τη Σταυρούλα Αγρίου, αλλά και τη Γεωργία Ηλιοπούλου, διευθύντρια Πρόνοιας.

Στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου γίνεται λόγος ότι «…για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή σε Δήμο μέσω της διαδικασίας της αναπλήρωσης λαμβάνεται υπ’ όψη επί ομοιοβάθμων υποψηφίων ο συνολικός χρόνος άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου σε υποκείμενες οργανικές μονάδες, ήτοι τόσο ο χρόνος άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης όσο και ο χρόνος άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Τμήματος.

Επομένως, νομίμως με (…) απόφασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας όρισε την αιτούσα, μόνιμη υπάλληλο του Δήμου, κλάδου ΠΕ6, Τοπογράφων Μηχανικών, με βαθμό Α΄, ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Δήμου Καλαμάτας, καθώς ο συνολικός χρόνος που αυτή άσκησε καθήκοντα προϊσταμένης σε υποκείμενες οργανικές μονάδες, ήτοι τόσο σε Διευθύνσεις όσο και σε Τμήματα, είναι, όπως προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης, περισσότερος από το συνολικό χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένης σε υποκείμενες οργανικές μονάδες των ομοιοβάθμων συναδέλφων της Αγρίου Σταυρούλας και Ηλιοπούλου Γεωργίας.

Ως εκ τούτου, μη νομίμως με την (…) απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έγινε δεκτή η (…) προσφυγή της Αγρίου Σταυρούλας και ακυρώθηκε η (…) απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας, εν συνεχεία δε, μη νομίμως απορρίφθηκε με (…) απόφαση της Β΄ Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ν.3463/2006 η προσφυγή της αιτούσας κατά της (…) απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, γενομένου δεκτού ως βασίμου του σχετικού προβαλλομένου λόγου ακυρώσεως».