Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Με εντάσεις και διαφωνίες πέρασε ο προϋπολογισμός

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Με εντάσεις και διαφωνίες πέρασε ο προϋπολογισμός

Με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού συνεδρίασε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, συνεδρίαση που ήταν να πραγματοποιηθεί ως δεύτερη την προηγούμενη Τρίτη, αλλά λόγω αποχώρησης της μειοψηφίας και απουσίας μελών της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε απαρτία και, ως εκ τούτου, αναβλήθηκε.

Για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν οι φωνές, με τη μειοψηφία να κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για την πορεία της μέχρι σήμερα και το δήμαρχο Μεσσήνης «να πετά το μπαλάκι πίσω», αναφερόμενος στο έργο της μειοψηφίας όταν αυτή διοικούσε το Δήμο Μεσσήνης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Αθανασακόπουλο, που ήταν ο εισηγητής του θέματος, να κατηγορεί τη μειοψηφία ότι η συμπεριφορά της την προηγούμενη Τρίτη ήταν αδικαιολόγητη και ανεύθυνη, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Όταν το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, απάντησε ότι η παράταξή του δεν είχε πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά για αυτό φταίει η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, ενώ ενημέρωσε το προεδρείο ότι ο Χρήστος Καρύδης θα εκπροσωπούσε την παράταξή του στο προς συζήτηση θέμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Καρύδη, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αφού πριν καν ψηφιστεί έγινε τροποποίησή του.

Σε άλλο σημείο σχολίασε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 δεν αντιπροσωπεύει αυτό που ο Δήμος Μεσσήνης αξίζει.

Στην τοποθέτησή του ο Τάσος Τσερπές μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι προκειμένου να βρουν χρηματοδοτήσεις, με τους δημάρχους να έχουν γίνει «επαίτες» και «όμηροι» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Κάνοντας στη συνέχεια επίθεση στον Γιώργο Αθανασόπουλο, τον κατηγόρησε για έργα που έχει χάσει, καθώς και επεντάξεις, για να προσθέσει ότι τα έργα που πραγματοποιεί είναι αυτά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Επίσης, τον κατηγόρησε για την κατάσταση στη ΔΕΥΑΜ, για το έργο Μεσσήνη – Λάμπαινα και άλλα.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Καρύδης είπε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει «να εμπνέει το όραμα», με στόχο να αυξηθεί το αναπτυξιακό έργο, όπως και να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν τα έσοδα πέραν των τακτικών.

Έπειτα ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Μαλιώτης, που στο προηγούμενο συμβούλιο άφησε αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής, έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αφού τον χαρακτήρισε άδικο και πρόχειρο. Επίσης, παρατήρησε ότι αγγίζει τα πελατειακά συμφέροντα και όχι τα αναπτυξιακά και τα αυτοδιοικητικά.

Και κάπου εκεί έφθασε η ώρα του δημάρχου Μεσσήνης για να απαντήσει στις κατηγορίες της παράταξης Τσερπέ, για τα έργα που η Δημοτική Αρχή υλοποιεί «σε σχέση με το τίποτα που υλοποιήθηκε την πενταετία που στο τιμόνι του Δήμου βρισκόταν η σημερινή αντιπολίτευση».

Απάντησε, λοιπόν, στην καθεμία κατηγορία που ο Τάσος Τσερπές έκανε, λέγοντας ότι ουδεμία απένταξη έγινε, ενώ μιλώντας για τον προϋπολογισμό, είπε ότι από τα περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ, τα 16 σχεδόν προέρχονται από πηγές εκτός Δήμου, θέλοντας έτσι να δείξει τις χρηματοδοτήσεις που η Δημοτική Αρχή καταφέρνει να πάρει.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αναπτυξιακό στόχο, γι’ αυτό επενδύει στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, σε νέα μαγαζιά, ενώ κλείνοντας ζήτησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να του πει ένα μόνο έργο που αυτή υλοποίησε.

Κάπου εκεί η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον προϋπολογισμό «να περνά», αφού υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων.

Αμέσως μετά ακολούθησε η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, η 26η, με τον Τάσο Τσερπέ να ξεκινά λέγοντας ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης θέλει να τα λέει όλα καλά, μιλώντας για οργασμό έργων.

Σχολιάζοντας ο Νίκος Κοτταρίδης την προηγούμενη συνεδρίαση διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν επιτράπηκε να γίνουν δευτερολογίες, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τις προτάσεις του Σώματος.

Απαντώντας στον Τάσο Τσερπέ ο δήμαρχος Μεσσήνης τον προκάλεσε ξανά να πει ένα έργο που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υλοποίησε.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και η 26η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, με τον προϋπολογισμό και την πρώτη τροποποίηση να ψηφίζονται.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση