Ελαιόλαδο: Έπεσε η τιμή, αυξάνεται η οξύτητα

Ελαιόλαδο: Έπεσε η τιμή,  αυξάνεται η οξύτητα

Κάμψη εμφανίζει η τιμή του ελαιολάδου αυτές τις μέρες, έχοντας υποχωρήσει στα 4,50 – 4,60 ευρώ το κιλό, οι αποθήκες συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων είναι γεμάτες και οι οξύτητες λόγω δάκου και υγρασίας έχουν αυξηθεί, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του προϊόντος.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που προβληματίζουν τούτες τις μέρες παραγωγούς και ελαιοτριβείς, με την τιμή, πάντως, να θεωρείται ότι θα ανεβεί ξανά μετά τις γιορτές. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, η σύσταση είναι όσοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε ελαιοσυγκομιδή, να σπεύσουν.

Πτώση τιμής
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μας επιβεβαίωσε τη μεγάλη πτώση τιμής, η οποία έχει φτάσει στα 4,60 ευρώ το κιλό, όταν Λακωνία και Κρήτη κρατούν ακόμα τις τιμές πάνω από τα 5 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή η αγορά ελαιολάδου στο εξωτερικό έχει υποχωρήσει περίπου κατά 50 λεπτά, γιατί είναι οι γιορτές και δεν υπάρχει μεγάλη διακίνηση. Οι αποθήκες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν γεμίσει. Έχουν καλυφθεί οι αποθηκευτικοί χώροι. Αυτή την περίοδο, η ροή του προϊόντος που μπαίνει, δεν είναι ίδια με αυτή που φεύγει. Παραδοσιακά, όμως, αυτό παρατηρείται τέτοια εποχή. Αφού περάσει το πρώτο διάστημα, στις γιορτές δημιουργείται μια κάμψη. Η κίνηση και οι μεταφορές σταματούν τις γιορτές. Μετά τις γιορτές πιστεύουμε θα επανακάμψει», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Διευκρίνισε δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει φθηνό ελαιόλαδο, προκειμένου Ιταλοί και Ισπανοί να κάνουν τη δουλειά τους, όλο αυτό το διάστημα, αλλά με το που θα περάσει η εορταστική περίοδος, θα αυξηθεί η ζήτηση και θα ανεβούν οι τιμές πάλι.

«Δεν είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, ήταν αναμενόμενο. Αφετέρου, η γενικότερη τάση από το εξωτερικό είναι αυξητική. Οι ξένοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί υπάρχει σημαντική έλλειψη στη δική τους αγορά, που δεν μπορεί να καλυφτεί ό,τι και να γίνει», σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

Ανεβαίνει η οξύτητα
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, είπε ότι έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεασθεί η ποιότητα στα ελαιόδεντρα που δεν είχαν συγκομιστεί και το ελαιόλαδο που έρχεται στα ελαιοτριβεία παρουσιάζει σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένη οξύτητα και υποβάθμιση. Κάποια λάδια θα βγουν εκτός ΠΟΠ και έξτρα παρθένο, αλλά ακόμα και σε αυτά τα ελαιόλαδα, τα παρθένα έχουν επίσης υψηλή τιμή. Η αυξημένη παραγωγή, η έλλειψη χεριών και οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν τη συγκομιδή και καθυστέρηση σημαίνει υποβάθμιση», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.

Την πτώση στις τιμές επιβεβαίωσε και ο ελαιοτριβέας στην Καλαμάτα, Γιώργος Βρυώνης, σημειώνοντας ότι κυμαίνεται περίπου 4,50-4,60 ευρώ το κιλό.

«Πρώτη ξεκίνησε η Ισπανία, αλλά πάντα στις γιορτές σταματούν λίγο οι αγορές. Θα δούμε σε καμιά 10αριά μέρες τι θα γίνει. Πιστεύουμε πως θα ανέβει πάλι η τιμή», σημείωσε ο κ. Βρυώνης.

Επιβεβαίωσε, επίσης, το πρόβλημα με τις οξύτητες: «Έχει παρουσιασθεί πολύς δάκος και η υγρασία αυτό τον καιρό ήταν σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν προβλήματα από εδώ και πέρα. Ο κόσμος να μαζέψει το συντομότερο τον ελαιόκαρπο», συμβούλεψε τους ελαιοπαραγωγούς ο κ. Βρυώνης.

Της Βίκυς Βετουλάκη