Ερντογάν: Προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε τεχνητές κρίσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ερντογάν: Προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε τεχνητές κρίσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο

«Βέλη» κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών. 

«Ζούμε σε μία χώρα όπου στα νότια σύνορα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις, που είναι αποκλεισμένη από την ΕΕ για καθαρά πολιτικούς λόγους, που παραμένει εκτεθειμένη στο «τεχνολογικό εμπάργκο» της Δύσης κι όλα αυτά την ώρα που Μεσόγειος και Αιγαίο επιχειρούν να μας οδηγήσουν σε τεχνητές κρίσεις», ανέφερε. Επισήμανε πως η Τουρκία δεν θα γονατίσει και πως έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Αν υπάρχει κάποια απειλή που να προέρχεται από τα βόρεια της Συρίας, θα την τερματίσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είναι φανερή η κατάσταση της Δύσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αν αυτός ο τρόμος προέρχεται από τα βόρεια της Συρίας, θα τον τερματίσουμε με το να μην τους φέρουμε μέσα».

«Κάποιοι λένε ότι δεν μπορείς να κάνεις το Κομπάνι έτσι, το Κομπάνι τελείωσε. Έχουμε λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις, τις λαμβάνουμε και θα τις λαμβάνουμε από εδώ και πέρα. Πείτε στους τρομοκράτες φίλους σας, ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο εύφορο μέρος για αυτούς. Εδώ θα πνιγούν μόλις προσπαθήσουν να μπουν μέσα», υπογράμμισε.

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: «Κάντε ένα βήμα πίσω, αλλιώς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μετά τις νέες ακραίες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εκτόξευσε και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο και τη Λέσβο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα μας συνεχίζει τις προκλήσεις.

«Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε απέναντι σε αυτό. Ουσιαστικά, αυτά που τρέλαναν έτσι την Ελλάδα είναι οι επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ αφού η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των νησιών, των αποστρατικοποιημένων νησιών. Επιστολές που περιέχουν τα νομικά μας επιχειρήματα», είπε ο Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου.

Πρόσθεσε ότι κάποια νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισίων του 1947 με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, κάτι που σημαίνει – κατά τον κ. Τσαβούσογλου – ότι η χώρα μας παραβιάζει τις συνθήκες αυτές με το να τα εξοπλίζει.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ειρήνη: «Εναντίον σε ποιον το κάνει; Εναντίον της Τουρκίας. Δηλαδή, στην πραγματικότητα είναι η Ελλάδα που δεν θέλει την ειρήνη. Διότι παραβιάζει τις συνθήκες ειρήνης».

«Φυσικά, όταν κοιτάμε τις απαντήσεις τους αφού στείλουμε τα νομικά μας επιχειρήματα, είναι εντελώς πολιτικές και δημαγωγικές απαντήσεις. Διότι έχουν άδικο. Κανένα νομικό επιχείρημα δεν μπορεί να προβληθεί. Δηλαδή, τελικά, σε αυτές τις επιστολές που στείλαμε, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καθεστώτος αυτών των νησιών, του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και της κυριαρχίας τους. Υπάρχει άμεση σύνδεση», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Θα έρθουμε νύχτα»

Ανέφερε δε ότι «αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό».

Και απείλησε: «Από την άλλη, η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα για την ασφάλειά μας, παρά τις συμφωνίες αυτές. Τα εξοπλίζει. Κάνει άλλα βήματα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε έναντι αυτών. Δηλαδή η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς αυτών των αποστρατικοποιημένων νησιών. Πρέπει να το εγκαταλείψει. Είτε η Ελλάδα θα κάνει βήμα πίσω και θα τηρεί αυτές τις συμφωνίες είτε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ο αξιότιμος Τ/Πρόεδρός μας λέει «μια νύχτα ξαφνικά». Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι σε αυτές τις απειλές εναντίον μας».

«Εδώ η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη και δεν τηρεί τη συμφωνία, δεν τηρεί τις δύο συμφωνίες. Επομένως, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και στο νομικό πεδίο και στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, και στο πεδίο. Θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τόνισε, επιπροσθέτως, ότι: «Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να θυμάται το εξής: Αυτός που σπέρνει ανέμους , θερίζει θύελλες . Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».

Του Μανώλη Κωστίδη / Η Καθημερινή