Η χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος του μητροπολίτη Μεσσηνίας

Η χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος του μητροπολίτη Μεσσηνίας

Πρός
Το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της καθ’ Ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητά μου παιδιά·
Εν μέσω της πρωτοφανούς αστάθειας που βιώνει η κοινωνία μας αλλά και το διεθνές περιβάλλον ακούγεται εξαιρετικά σημαντικό το μήνυμα που διαχρονικά και σήμερα μας απευθύνει η εορτή των Χριστουγέννων.

Η Σάρκωση του Θεανθρώπου Χριστού, ως έμπρακτη προσφορά και ένσαρκη αγάπη, αποτελεί την κατεξοχήν έκφρα­ση αγαπητικού πλησιάσματος του Θεανθρώπου στον άνθρωπο και στην οικουμένη ολόκληρη.

Τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της «επισκέψεως» του Σωτήρος Χριστού στον κόσμο, με σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπου και ολόκληρης της κτίσης.

Τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της ένσαρκης παρουσίας του Σωτήρος Χριστού, με σκοπό τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους από κάθε τι το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην εμπέδωση της σχέσης κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό.

Τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της απαρχής μιας ελπιδοφόρου και καλής αγγελίας, με σκοπό την μεταμόρφωση όλων, μέσα από την άσκηση της αγάπης.

Τα Χριστούγεννα είναι η καθολική πρόσκληση του Θεού σέ πρόγευση της Βασιλείας Του.

Η εορτή των Χριστουγέννων, λοιπόν, ύστερα από μια ιδιό­τυπη κατάσταση απομόνωσης και περιορισμών, κρίσεων και αμφισβητή­σεων, πολέμων καί διχοστασιών, μας δίνει το μήνυμα ότι όλα τα «άσχημα» μπορούν να απαλειφθούν από την ζωή των ανθρώπων, αρκεί να αγωνιστούμε ώστε και πάλι ο ένας να μάθει να αγαπά τον άλλον, να του συμπαραστέκεται, να τον κατανοεί ως μια παρουσία δημιουρ­γική και εποικοδομητική, με σκοπό την κοινή ευδαιμονία.

Αληθώς ο «Χριστός ετέχθη» γι’ αυτό και η ειρήνη μαζί με την αγάπη και τη δικαιοσύνη του Θεού βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους.

 Σε εμάς εναπόκειται, με τη στάση μας και τη ζωή μας, να απομακρύνουμε κάθε τι το τοξικό και επιζήμιο από τις μεταξύ μας σχέσεις για να ζούμε με τον Θεό και για τον Θεό σε έναν κόσμο αναπλασμένο με την Σάρκα και το θεουργό Αίμα του Σωτήρος του κόσμου.

Χρόνια Πολλά, Καλό και Ευλογημένο το Νέον Έτος 2023.

Με πατρικές ευχές εν Χριστώ τεχθέντι

†  Ο    ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ