Μανώλης Μάκαρης: Να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μανώλης Μάκαρης: Να αποκατασταθεί άμεσα  η νομιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι “διατάξεις Θεοδωρικάκου” του  ν. 4623/2019 και του ν. 4625/2019  που αλλοίωσαν τη συγκρότηση των επιτροπών του Δήμου (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), παρέχοντας δοτές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων και μετέφεραν ουσιώδεις αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια στις επιτροπές αυτές. Ως γνωστόν, οι διατάξεις αυτές έδωσαν πλασματική πλειοψηφία και δοτές υπερεξουσίες στις Δημοτικές Αρχές, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και κατάργησαν ουσιαστικά την ίδια τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δικαίως, λοιπόν, οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, αφού έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Σαφώς η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ είναι μια δικαίωση της δημοτικής μας παράταξης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  που είχαν στηλιτεύσει την αντιδημοκρατικότητα αυτού του νομικού κατασκευάσματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να αποκαταστήσει πάραυτα τη νομιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολομ. 2377/2022).

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης