Με λαμπρότητα τα θυρανοίξια του Οσίου Βησσαρίωνος στο Πεταλίδι

Με λαμπρότητα τα θυρανοίξια  του Οσίου Βησσαρίωνος στο Πεταλίδι

Παρουσία πλήθους πιστών από τη γενέτειρα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το Πεταλίδι, την Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όπως και από τη Λαμία και την Υπάτη της Φθιώτιδος, τελέσθηκαν χθες τα θυρανοίξια του πρώτου ναού επ’ ονόματι του νέου Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στην κωμόπολη του Πεταλιδίου.

Της τελετής των θυρανοιξίων προηγήθηκε ο Όρθρος  και εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στον κεντρικό ναό του Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου, χοροστατούντος και προεξάρχοντος  του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συνιερουργούντος του οικείου ποιμενάρχου σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Τους αρχιερείς πλαισίωσαν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Μεσσήνιος στην καταγωγή, αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, αρχιμανδρίτης Γερμανός Γιαντσίδης, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αρχιμανδρίτης Ηρωδίων Ρίζος και πλειάδα κληρικών από τη Φθιώτιδα και τη Μεσσηνία.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας έλαβε το λόγο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης  Μεσσηνίας, λέγοντας πως «οι άγιοι είναι γέφυρες μεταξύ Θεού και ανθρώπων, αλλά ο Άγιος Βησσαρίωνας είναι και γέφυρα μεταξύ Μεσσηνίας και Φθιώτιδος». Ευχαρίστησε δε τους παρισταμένους κληρικούς, το ζεύγος Ανδρέα Ανδριανοπούλου και Χριστίνας – Μαρίας Μητροπούλου, που αποτελούν τους δωρητές του παρεκκλησίου, τον επίσης δωρητή του τέμπλου και όλων των υλικών ελαιοχρωματισμού και στεγανοποίησης του ναού Χρήστο Κάτσο, το μαρμαροτεχνίτη και γλύπτη Κωνσταντίνο Δούση που φιλοτέχνησε τη μαρμάρινη εικόνα και επιγραφή άνωθεν της κεντρικής θύρας και όλους όσοι, επώνυμα ή ανώνυμα, προσέφεραν για να καλλωπισθεί και εξοπλισθεί ο ναός.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε δύο πρόσωπα που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έδωσαν τον εαυτόν τους,  ώστε να στηθεί και περατωθεί αυτός ο νέος ναός. Τα πρόσωπα  αυτά είναι ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ο π. Φίλιππος και ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά πάνω απ’ όλα φίλος και συνεργάτης».

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους παρισταμένους άρχοντες της τοπικής κοινωνίας, τους δημάρχους Μεσσήνης Γεώργιο Αθανασόπουλο και Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, τους βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Ευστάθιο Αναστασόπουλο και τους πολυπληθείς περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Τέλος, «ως πολύτιμο πετράδι στο περιδέραιο των ευχαριστιών» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο φίλο, αδελφό και συνοδοιπόρο στα εκκλησιαστικά θέματα, σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ευχήθηκε ο Θεός, διά πρεσβειών του Οσίου Βησσαρίωνος, να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση ώστε να ποιμαίνει το λαό που η Εκκλησία του εμπιστεύθηκε.

Αμέσως μετά, αντιφωνώντας και ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες, ο σεβασμιώτατος Φθιώτιδος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Βησσαρίωνος, στην αγιασμένη βιωτή και πορεία του, τόσο στη Μονή Δημιόβης Μεσσηνίας όσο και στη Μονή του Αγάθωνος και ευχαρίστησε το σεβασμιώτατο Μεσσηνίας για την τιμή και τη φιλοξενία που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιον όσο και στους κληρικούς και λαϊκούς της συνοδείας του και ευχήθηκε να ομοιάσουμε στον Άγιο Βησσαρίωνα, γενόμενοι κι εμείς φίλοι Θεού όπως κι εκείνος.

Τέλος, προσκόμισε προσκλήσεις του δημάρχου Λαμιέων Ευθυμίου Καραΐσκου, προς τους δημάρχους Μεσσήνης και Καλαμάτας, να παρευρεθούν τον προσεχή Ιανουάριο στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Βησσαρίωνος.

Εν συνεχεία άπαντες μετέβησαν στο χώρο πλησίον του Προσκυνηματικού Ναού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, της καλουμένης “Πεταλιδιωτίσσης” και τελέσθηκε η τελετή των θυρανοιξίων του εκεί ανεγερθέντος Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποίαν ο σεβ. Φθιώτιδος, εισερχόμενος στον Ιερό Ναό, αντίκρισε την απεικόνιση της Κοιμήσεως του Αγίου Βησσαρίωνος, εμπεριέχουσα τους αειμνήστους μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό και τότε μαθηγούμενο της Μονής Αγάθωνος, αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο, γεγονός που τον έκανε να μην μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά του, εκφράζοντας δημοσίως την ευγνωμοσύνη του προς το σεβ. Μεσσηνίας, καλώντας τους ιεροψάλτες να ψάλουν το πολυχρόνιον του οικείου ποιμενάρχου.

Να σημειωθεί πως μια μέρα πριν τελέσθηκε εσπερινός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δημιόβης, όπου έλαβε το μοναχικό σχήμα ο Όσιος Βησσαρίων το έτος 1929.