Μια καλή αφορμή για μια καλή ανακαίνιση στο Πάρκο του ΟΣΕ …

Μια καλή αφορμή για μια καλή ανακαίνιση στο Πάρκο του ΟΣΕ …

Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι ξεκινά φύλαξη στο Πάρκο του ΟΣΕ, κάτι που χρειαζόταν, αφού οι βανδαλισμοί ήταν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, και όλοι ελπίζουμε να αποδώσει.

Εχθροί για την επιβίωση, διατήρηση και ανάδειξη του Πάρκου είναι οι βανδαλισμοί και η φθορά που προκαλεί ο χρόνος. Μακάρι οι πρώτοι να σταματήσουν ή, έστω, να ελαχιστοποιηθούν τώρα που ξεκίνησε η φύλαξη, μεγάλο ζήτημα ωστόσο είναι κι αυτό της συντήρησης. Πρέπει, βέβαια, να αναφέρουμε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά, μιας και ο χώρος είναι μεγάλος και τα προβλήματα πολλά.

Χθες το Πάρκο έσφυζε από ζωή και μέσα από φωτογραφίες μεταφέρουμε κάποιες από τις εικόνες που ελπίζουμε σύντομα να αλλάξουν και ο χώρος να αποκτήσει τη μορφή που του αξίζει.

Κόσμος που διασχίζει το πάρκο θαυμάζει τα τρένα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάπου μια ενημερωτική ταμπέλα για το είδος τους, τη χρονολογία κατασκευής κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι κάποτε υπήρχαν, αλλά έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια…
Χρόνια τώρα έχει καταστραφεί μέρος της περίφραξης της νοτιοανατολικής εισόδου, αλλά δεν έχει γίνει παρέμβαση αποκατάστασης
Όταν τοποθετήθηκε η περίφραξη, για να μην κοπούν δέντρα επιλέχθηκε η λύση τα κάγκελα να παρακάμψουν τους κορμούς.
Τελικά, κάποια στιγμή τα δέντρα κόπηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον κενά σημεία…
Ούτε το στήριγμα που υπάρχει στην τουαλέτα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες γλίτωσε από τους βανδάλους
Ο ορισμός της κατακρεούργησης! Τέσσερα δέντρα κόπηκαν (και προφανώς υπήρχε κάποιος λόγος για να κοπούν), αλλά ο κορμός τους ποτέ δεν απομακρύνθηκε.
Το θέαμα αυτό δεν παρατηρείται μόνο μέσα στο πάρκο, αλλά σε όλη την πόλη.
Όπως μας είχαν πει από το Δήμο Καλαμάτας κάποια στιγμή, το να βγει ο κορμός από το έδαφος είναι δύσκολη εργασία, που όμως κάποτε θα γινόταν.
Εντούτοις, δεν έγινε τίποτα.
Πάντως, η εικόνα αυτή μόνο θλίψη προκαλεί
Άγνωστο πώς σε σημείο του πάρκου υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές γλάστρες με φυτά, που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο και μόνο αρμονικά δε δένουν
Σε διάφορα σημεία ο Δήμος έχει τοποθετήσει τραπέζια για τον κόσμο, ο οποίος τα χρησιμοποιεί καθημερινά. Το ασυνήθιστο είναι ότι κάποια είναι δεμένα με λουκέτο!
Πολύτιμα είναι και τα όργανα γυμναστικής, που όμως θέλουν συντήρηση και ένα από αυτά αντικατάσταση, διότι εδώ και μήνες έχει σπάσει
Το γνωστό πρόβλημα με τα τρένα που εξαιτίας των χρόνων έχουν σαπίσει. Προφανώς, θέλουν εξειδικευμένη παρέμβαση και όχι ένα απλό μπογιάτισμα
Για το τέλος αφήνουμε ένα μεγάλο ζήτημα, που κόστισε πολλά χρήματα, αλλά τελικά κατάντησε διακοσμητικό…
Αναφερόμαστε στην περίφραξη – παρωδία που τοποθετήθηκε κάποτε και, μάλιστα, σε δύο φάσεις (στην πρώτη το ύψος ήταν λίγο πάνω από το 1,5 μέτρο και έπειτα την ψήλωσαν).
Εντέλει, η περίφημη περίφραξη μπήκε όπως μπήκε, το ίδιο και οι πόρτες, αλλά το πάρκο δεν έκλεισε ποτέ…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση