Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: «Οικογενειακοί δεσμοί» το Δεκέμβριο

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: «Οικογενειακοί δεσμοί» το Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος, ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου, ήταν και θα είναι πάντα η αφορμή για μικρές οικογενειακές στιγμές, για λίγη χαλάρωση με αγαπημένους ανθρώπους, για αυτό που λέμε οικογενειακή θαλπωρή.

Στο γιορτινό αυτό πλαίσιο, ο φετινός Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος στην οικογένεια, στον πατέρα, στη μητέρα, στα παιδιά, στους οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι δεν είναι πάντα στενοί, ούτε εύκολοι, ούτε και δεδομένοι, έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, έχουν τη φωτεινή αλλά και τη σκοτεινή τους πλευρά.

Αυτό το μικρό αφιέρωμα στην οικογένεια, ξεκινά στις 7/12 με την τελευταία ταινία της Σελίν Σιαμά, «Μικρή μαμά» (2021), μια πανέμορφη και τρυφερή ταινία από τη Γαλλία, που μας θυμίζει να μην ξεχνάμε ότι κάποτε ήμασταν παιδιά και ότι πάντα θα είμαστε το παιδί κάποιου, μας θυμίζει να μη σταματάμε να κάνουμε ερωτήσεις τόσο στους οικείους μας όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό, να μιλάμε και να μοιραζόμαστε. Όπως λέει και η μικρή πρωταγωνίστρια, «το να έχεις ένα μυστικό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις κάτι να κρύψεις, αλλά ότι δεν έχεις κάποιον για να το πεις»!

Στις 14/12 θα προβληθεί μια επίσης καινούρια και πολυβραβευμένη ταινία παραγωγής του 2022, από την Ιταλία αυτή τη φορά, «Για την Κιάρα» του Γιόνας Καρπινιάνο. Ο σκηνοθέτης, ακολουθώντας την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού, χτίζει με μεθοδολογική, κοινωνιολογική και δραματουργική ακρίβεια ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ενηλικίωσης και γυναικείας χειραφέτησης που περνά μέσα από καθοριστικά ηθικά διλήμματα, τοποθετημένο μέσα σε ένα ασφυκτικό οικογενειακό όσο και κοινωνικό περιβάλλον, όπου μια έφηβη αναζητά τον εξαφανισμένο πατέρα της και ταυτόχρονα αναζητά απαντήσεις για την ίδια της τη ζωή και το μέλλον της.

Μια πιο κωμική πλευρά της οικογένειας θα παρουσιαστεί στις 21/12, με την πρώτη εκδοχή της γνωστής σε όλους ταινίας «Ο μπαμπάς της νύφης» (1950) σε σκηνοθεσία του Βινσέντε Μινέλι, με τον Σπένσερ Τρέισι στο ρόλο του «εμμονικού και κατεργάρη» μπαμπά και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο ρόλο της νύφης.

Ο «μετρ» της κωμωδίας καταστάσεων Φρανκ Κάπρα θα κλείσει τις προβολές της Λέσχης για το 2022 με το κύκνειο άσμα του, τη γλυκιά ταινία του “Α Pocketful of Miracles” (1961), με την Μπέτι Ντέιβις και τον Γκλεν Φορντ, όπου μια φτωχή αλκοολική γυναίκα που πουλάει μήλα θα επιστρατεύσει τους φίλους της και με τη βοήθεια ενός περιβόητου γκάγκστερ της Νέας Υόρκης θα μεταμορφωθεί σε κυρία της υψηλής κοινωνίας, προκειμένου η κόρη της, που καταφτάνει από το εξωτερικό, να μην καταλάβει την οικονομική της κατάσταση.

-Όλες οι προβολές στις 9.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Θοδ. Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Είσοδος 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.