Σταφίδα: Η καλλιέργεια εγκαταλείπεται, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται και κανείς δεν ακούει…

Σταφίδα: Η καλλιέργεια εγκαταλείπεται, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται και κανείς δεν ακούει…

Ενίσχυση de minimis θα καταβληθεί και φέτος στους σταφιδοπαραγωγούς, τόνισε ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι τον Μάιο είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ χορηγήσει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε 5.919 δικαιούχους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας με το ποσό των 4.619.737 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 2236). Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ήταν στα 54,70 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας. 

Την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας επανεκκίνησης προώθησης της σταφίδας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Ηλείας της ΝΔ, κυρίας Διονυσίας- Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Η επανεκκίνηση προώθησης της σταφίδας στις αγορές, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, μπορεί να στηριχθεί σε μια ισχυρή βάση: Το γεγονός ότι το παραδοσιακό αυτό προϊόν και στη νέα ΚΑΠ παραμένει ενταγμένο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι και για εφέτος θα υπάρξει στήριξη των παραγωγών μέσω de minimis.

Ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι μέσω της ανωτέρω ενίσχυσης, καταβλήθηκε σε 5.919 δικαιούχους σταφιδοπαραγωγούς συνολικά το ποσό των 4.619.737 ευρώ. Και ειδικότερα στην ΠΕ Ηλείας, έλαβαν 1.226 δικαιούχοι το ποσό των 935.025 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προγράμματα στήριξης του ΥΠΑΑΤ τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί, όπως τα τριετή προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 70%, τα αναπτυξιακά Προγράμματα ΠΑΑ και ειδικά το Υπομέτρο 4.2. καθώς και προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, όμως, επισήμανε, ότι και οι συνεταιρισμοί πρέπει να ακολουθήσουν σύγχρονους τρόπους προώθησης του προϊόντος, το οποίο διακρίνεται και για την ποιότητά του και για την υψηλή διατροφική του αξία. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ είναι πάντα ανοικτό σε συνεργασία σε τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς για την εξεύρεση τρόπων ώστε το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό στο ευρύ κοινό.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα η συνεταιριστική οργάνωση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Έχουμε μείνει στη δημόσια δήλωση (δελτίο Τύπου στις 21/12/2021) επί υπουργείας Λιβανού, που είχε κάνει λόγο για απορρόφηση του αποθέματος των 4.250 τόνων σταφίδας για οξοποίηση, με 1 ευρώ το κιλό αποζημίωση της ΠΕΣ αλλά και μιας ιδιωτικής εταιρείας που επίσης είχε απόθεμα.

Δηλαδή ακόμη περιμένουμε τα 4.500.000 ευρώ. Τα αποθέματα παραμένουν και η τιμή της σταφίδας έχει σήμερα φτάσει στα χαμηλά επίπεδα των 70 λεπτών το κιλό. Η σταφιδοκαλλιέργεια εγκαταλείπεται, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται και κανείς δεν ακούει για να δώσει λύση στο πρόβλημα που όλοι παραδέχονται ότι είναι το απόθεμα».