Στο Παρίσι για την κλιματική κρίση ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Στο Παρίσι για την κλιματική κρίση ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Θα συμμετέχουν οι 50 πιο γρήγορα εξελισσόμενες πόλεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Στη μεγαλύτερη παγκόσμια συγκέντρωση ενδιαφερομένων για την περιβαλλοντική και κοινωνική μετάβαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 27 Μαΐου 2023 στο Παρίσι, προσκλήθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Η πρόσκληση εστάλη από την επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Change Now και την Επιτροπή Συμφώνου Δημάρχων της Ευρώπης για το Κλίμα και την Ενέργεια, προκειμένου ο δήμαρχος να συμμετέχει αυτοπροσώπως σε συζητήσεις με σημαντικούς θεσμούς, όπως η UNESCO και το δίκτυο ICLEI, και φορείς.

Η πέμπτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2022 στο Παρίσι, συγκέντρωσε σχεδόν 63.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 120 χώρες από όλο τον κόσμο.

Σε φόρουμ για δημάρχους

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, επελέγη να εκπροσωπήσει την Καλαμάτα σε φόρουμ αφιερωμένο στους διεθνείς δημάρχους της Ευρώπης, ανταλλάσσοντας με ομολόγους του απόψεις για θέματα όπως η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, η κυκλική οικονομία, η πράσινη κινητικότητα, οι αστικές θερμικές νησίδες κ.ά., προσδιορίζοντας συγκεκριμένες λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής.

Τέλος, σχεδιάζονται εργαστήρια και διμερείς συναντήσεις για να αξιοποιηθεί η εκδήλωση από όλους τους δημάρχους στο έπακρο.

Να σημειωθεί πως θα εκπροσωπηθούν από όλο τον κόσμο, ύστερα από επιλογή, οι 50 πιο γρήγορα εξελισσόμενες πόλεις, ανάλογα με την επιτάχυνση των τοπικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Σημείο αναφοράς για την επιλογή της Καλαμάτας, σύμφωνα με την πρόσκληση, η συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030».