Τα σημεία της Καλαμάτας που συνήθως «δίνουν» τροχαία ατυχήματα

Τα σημεία της Καλαμάτας που συνήθως  «δίνουν» τροχαία ατυχήματα

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τροχαία ατυχήματα στην Καλαμάτα σε σημεία σχεδόν συγκεκριμένα, αφού εκεί συμβαίνουν τα περισσότερα.

Επίσης πολλές φορές, όταν καταγράφεται ένα τροχαίο ατύχημα, οι αναγνώστες του «Θάρρους» στο Facebook σχολιάζουν ότι πρέπει να μπει στο εκάστοτε σημείο «σαμαράκι» ή φανάρια. Παράλληλα, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι, αν ο κάθε οδηγός τηρούσε τον ΚΟΚ και δεν τον παραβίαζε, δε θα γινόταν το ατύχημα.

Το να μπουν «σαμαράκια» μέσα στην πόλη δεν είναι κάτι τόσο απλό, διότι οι προδιαγραφές είναι πολύ αυστηρές, ενώ εκτός αυτού απαγορεύεται.

Όσο για τα φανάρια, ίσως ήταν μια λύση, κοστοβόρα σίγουρα, αλλά πολλές φορές δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο. Έχει αποδειχθεί δε, ότι και σε σημεία που υπάρχουν συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν οι οδηγοί τηρούσαν τον ΚΟΚ, τα ατυχήματα θα ήταν από ελάχιστα έως μηδενικά.

Πέραν των οδηγών, όμως, πρέπει τακτικά να γίνονται παρεμβάσεις σε σηματοδότες και σήματα, καθώς πολλάκις καλύπτονται από κλαδιά, όπως και να υπάρχει σωστή διαγράμμιση, καθότι συχνά είτε έχει εξαφανιστεί είτε είναι διπλή.

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες με σημεία στα οποία συμβαίνουν συχνά ατυχήματα στην πόλη. Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών. Το ζήτημα είναι, όμως, όλοι να τηρούμε τον ΚΟΚ και όπου οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν αλλαγές, να τις κάνουν άμεσα.

Μέχρι τότε προσοχή και το μυαλό και τα χέρια στο τιμόνι…

Συμβολή Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους… Λόγω των δέντρων οι οδηγοί βλέπουν τελευταία στιγμή το Stop, ενώ τις περισσότερες φορές υπάρχουν παρκαρισμένα στις γωνίες αυτοκίνητα εμποδίζοντας την ορατότητα

Σύνηθες φαινόμενο στη γωνία Ψαρών και Σόλωνος να υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Έτσι οι οδηγοί που «κατεβαίνουν» την Ψαρών βγαίνουν πιο μπροστά από το Stop για να δουν αν έρχεται όχημα

Τα οχήματα έρχονται με φόρα από την οδό Μαυρομιχάλη και παραβιάζουν το Stop. Έτσι συγκρούονται με άλλα που διέρχονται την οδό Παλαιολόγου. Στο σημείο έχουν γίνει πολλά ατυχήματα, με κάποια να είναι θανατηφόρα

Μερικά μόλις μέτρα από τη συμβολή Παλαιολόγου και Μαυρομιχάλη υπάρχει εκείνη της Παλαιολόγου και Καλλιπατείρας. Συχνά τα τροχαία κι εκεί, ακόμα και θανατηφόρα

Υπαπαντής και Μελετίου… Αν κάποιος καθίσει για λίγο στο σημείο πραγματικά θα τον πιάσει η καρδιά του, καθώς συχνά συμβαίνουν ατυχήματα λόγω παραβίασης του Stop

Για τη Νέα Είσοδο δε χρειάζεται να γράψουμε και πολλά… Τα τροχαία είναι πολλά και αρκετά έχουν αποβεί θανατηφόρα

Ο Περιμετρικός μπορεί να είναι πολυτέλεια για την πόλη, αλλά κατασκευαστικά λάθη που προσπαθούν οι αρμόδιοι του «Μορέα» να καλύψουν με μπαλώματα (δεκάδες ταμπέλες που τοποθέτησαν μετά), αλλά και οι μεγάλες ταχύτητες, δίνουν συχνά τροχαία.

Ειδικότερα, στον κόμβο της Σπάρτης, που θεωρητικά έπρεπε να είναι ανισόπεδος, συχνά αυτοκίνητα καταλήγουν στις μπάρες, ενώ κι εκεί έχει καταγραφεί θανατηφόρο.
Αιματοβαμμένη είναι η συμβολή του δρόμου με τη Μαρίας Κάλλας, που ακόμα δεν έχει πάρει την τελική της μορφή. Ο σχεδιασμός προβλέπει αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων, κι ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν έχει γίνει ολόκληρη η διάνοιξη.

Π.Μπ.