Το 59% των περιστατικών στα οποία κλήθηκε η ΓΑΙΑ το 2022 αφορούσαν θέματα υγείας

Το 59% των περιστατικών στα οποία κλήθηκε  η ΓΑΙΑ το 2022 αφορούσαν θέματα υγείας

Σε συνολικά 215 έκτακτα περιστατικά ανταποκρίθηκε το 2022 η εθελοντική ομάδα ΓΑΙΑ της Μάνης, με το 59% αυτών (τα 126) να αφορά σε θέματα υγείας και διακομιδές με το ασθενοφόρο της, κάτι που αποδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα στον τομέα της υγείας στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η εθελοντική ομάδα προχώρησε σε απολογισμό της χρονιάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία της δράσης της.

Περιστατικά που επελήφθησαν
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσε, από τα συνολικά 215 περιστατικά στα οποία ανταποκρίθηκε, τα 126 αφορούσαν θέματα υγείας και αντιστοιχούν στο 59%. Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα τροχαία ατυχήματα, όπου οι εθελοντές της ΓΑΙΑΣ επελήφθησαν σε 35 ατυχήματα (ποσοστό 16%).

Ακολουθούν 23 πυρκαγιές (με ποσοστό επί των συνολικών συμβάντων 11%) και 12 περιστατικά με αναζήτηση αγνοούμενων (ήτοι ποσοστό 5%). Στο ίδιο ποσοστό (5%) είναι και η διάσωση ζώων με 10 περιστατικά. Τέλος, υγειονομική κάλυψη: 6 περιστατικά και ενημέρωση πολιτών: 3 περιστατικά.

Επίπονα και δύσκολα περιστατικά
Στην ανακοίνωσή της η ΓΑΙΑ, αναφέρει: «Ο φετινός απολογισμός του 2022 κλείνει με όλους τους εθελοντές μας υγιείς, χωρίς τραυματισμούς, αν και τα περιστατικά που κλήθηκαν να συνδράμουν ήταν επίπονα και δύσκολα για την ψυχολογία και το σώμα. Επίσης, παρά τους λιγοστούς εθελοντές, η ανταπόκριση στα 215 περιστατικά ήταν πάντα άμεση, στο 100%.

Ελπίζουμε το νέο έτος να μας βρει υγιείς, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανιδιοτελώς τις εθελοντικές μας υπηρεσίες προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον».

Της Βίκυς Βετουλάκη