Ξεκινά η αξιοποίηση του κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

Ξεκινά η αξιοποίηση του  κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

Υπεγράφη χθες από το δήμαρχο Καλαμάτας και το νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση για την αξιοποίηση του διώροφου κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας», προϋπολογισμού μελέτης 831.000 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους, έχοντας ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ ανάδοχος εταιρεία είναι η «Δομική Αθηνών Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική Τουριστική Ξενοδοχειακή Λατομική και Κτηματική Εταιρεία».

Αξιοποίηση
Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτηριακού συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης του. Ο εκσυγχρονισμός του συγκροτήματος του δημοτικού θεάτρου σε συνδυασμό με την επισκευή του διώροφου νεοκλασικού, όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες και δραστηριότητες του θεάτρου (θεατροπαιχνίδια, ανάγνωση θεατρικών έργων κλπ.), θα αναβαθμίσει την 30ετή πολιτιστική παρέμβασή του στην πόλη.

Με την ανακαίνιση του προαναφερθέντος εμβληματικού κτηρίου, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια τοπόσημο, σύμβολο και σημείο αναφοράς για την πόλη, ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει ουσιαστικά την προσπάθεια διάσωσης, αξιοποίησης και επανάχρησης παλαιών «ιστορικά και πολιτιστικά» κτηρίων, που είχαν πέσει σε αχρηστία επί σειρά ετών.

Το εργοστάσιο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας είναι το τελευταίο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σώζεται στο κέντρο της πόλης, στον άξονα βορράς – νότος της οδού Αριστομένους, που συνδέει το ιστορικό με το εμπορικό και διοικητικό κέντρο, το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το λιμάνι της Καλαμάτας. Πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας μνήμης και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.