Ξεπέρασε κατά 5% την κίνηση του 2019 το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ξεπέρασε κατά 5% την κίνηση  του 2019 το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Το 5% άγγιξε η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σύγκριση με το 2019, κατά τη φετινή θερινή τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η αερολιμενάρχης Καλαμάτας Βιβή Βλάχου, όπως και τα τελευταία του Νοεμβρίου, καθώς πλέον ολοκληρώθηκε όλο το πτητικό πρόγραμμα με προορισμούς του εξωτερικού.

Η δε αύξηση της κίνησης με αεροταξί και ιδιωτικά αεροσκάφη, σε σύγκριση με το 2019, φέτος έφτασε στο 80%.

Από την πλευρά της, η Aegean έκανε γνωστό χθες με ανακοίνωσή της ότι πανελλαδικά η επιβατική κίνηση εξωτερικού το Νοέμβριο έχει φτάσει, και οριακά έχει ξεπεράσει, τα αντίστοιχα επίπεδα των τακτικών πτήσεων του 2019. Μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στη συνέχιση της 12ετούς πλέον συνεργασίας με την ΤΕΜΕΣ, καθώς από την Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις για Μόναχο, Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη.

Διευκρινίζει δε ότι και για το Μάρτιο θα γίνει προσπάθεια επαναφοράς αρκετών εποχικών δρομολογίων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και την περιφέρεια, έναν ή και ενάμιση μήνα νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία έναρξης πτήσεων της τουριστικής περιόδου, που προσδιορίζεται μεταξύ Απρίλιου και Μαΐου κάθε χρονιά.

Περισσότεροι από το 2019
Η φετινή θερινή τουριστική περίοδος, που έκλεισε για τον αερολιμένα Καλαμάτας στις 27 Νοεμβρίου, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη και, όπως αναφέρονται στα στοιχεία της αερολιμενάρχη, το 2022 ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις/αναχωρήσεις) εξωτερικού ανήλθε σε 324.965. 

Σε σύγκριση με το 2019, οπότε η αεροπορική κίνηση εξωτερικού στον αερολιμένα Καλαμάτας είχε παρουσιάσει το μέγιστο της αύξησης ανερχόμενη σε 309.975 επιβάτες, η φετινή χρονιά παρουσίασε αύξηση 4,8%.

Με αεροταξί και ιδιωτικά αεροσκάφη, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό της κίνησης στον αερολιμένα Καλαμάτας, το 2022 διακινήθηκαν 2.887 επιβάτες, ενώ το 2019 είχαν διακινηθεί 1.596, παρουσιάζοντας αύξηση 80%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αλματώδης αυτή αύξηση επετεύχθη σταδιακά κατά τα έτη 2020 και 2021.

Η επιβατική κίνηση εσωτερικού το 2022 ανήλθε σε 23.062 επιβάτες και συγκρινόμενη με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που ήταν 22.809, παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξης του 1,1%.

Στην ανακοίνωση του αερολιμένα υπογραμμίζεται:

«Ευχαριστούμε την κεντρική Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη συνεχή υποστήριξη και όλο το προσωπικό της ΥΠΑ, ιδιαίτερα του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, τους συνεργάτες της μονάδας 120 ΠΕΑ και όλους τους εργαζόμενους και φορείς του αερολιμένα για την επίτευξη των στόχων. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και τους Τοπικούς Φορείς για το ενδιαφέρον τους και τη συνδρομή τους στην κάλυψη αναγκών του αερολιμένα. Παραμένουμε σε συνεχή δράση και ετοιμότητα για ένα εξίσου επιτυχές έτος 2023».

Κίνηση Νοεμβρίου
Όπως είναι αναμενόμενο, η κίνηση του Νοεμβρίου είναι εμφανώς μειωμένη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 29 πτήσεις εσωτερικού και αφίχθησαν 649 επιβάτες, ενώ αναχώρησαν 782.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση από πτήσεις του εξωτερικού, έφτασαν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας 50 πτήσεις και αφίχθησαν 1.482 επιβάτες, ενώ αναχώρησαν 2.998 επιβάτες.

Τέλος, είχαμε και 25 πτήσεις με αεροταξί, με τα οποία έφτασαν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 19 άτομα, ενώ αναχώρησαν 31.

Της Βίκυς Βετουλάκη