Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Σε δεινή κατάσταση από την έλλειψη εργατών γης»

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Σε δεινή κατάσταση από την έλλειψη εργατών γης»

Kοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης

Την από 5 Ιανουαρίου ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την έλλειψη εργατών γης και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτή διαβίβασε ηλεκτρονικά ο πρόεδρος του συλλόγου Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, τα γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, τους βουλευτές Μεσσηνίας και τα ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωση – διαμαρτυρία αναγράφεται: «Σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη), 5 Ιανουαρίου 2023, στη συνεδρίαση  Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, στην οποία παρευρέθη και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, συζητήθηκε το θέμα των εργατών γης. Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος λόγω της τεράστιας έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Ακολουθώντας τις νόμιμες ενέργειες καθ’ υπόδειξη των αρμόδιων φορέων για την πρόσκληση εργατών γης, κοινό συμπέρασμα είναι ότι κάθε μας προσπάθεια δεν έχει ανταπόκριση και συνεπώς αποτέλεσμα. Η κωλυσιεργία, η απροθυμία και πιθανόν η ανικανότητα των αρμόδιων φορέων μάς οδηγεί σε αδιέξοδο. Το θέμα είναι πολιτικό και εμείς εκφράζουμε την απογοήτευσή μας και διαμαρτυρόμαστε ανήμποροι να ενεργήσουμε περαιτέρω. Απώλεια εισοδήματος, αύξηση εργατικού κόστους, μείωση ποσότητας παραγωγής και υποβάθμιση ποιότητας σε όλες τις καλλιέργειες αποτελούν πλέον μόνιμο φαινόμενο σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή, ενταφιασμός του αγροτικού κόσμου. Καλούμε την πολιτική ηγεσία, τους κ.κ. βουλευτές και πολιτευτές να πάρουν θέση και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα. Η επάρκεια σε εργατικό προσωπικό πλέον αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. Σε μια ύστατη προσπάθεια, σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις δέουσες ενέργειες για ένα ικανοποιητικό και πρακτικό αποτέλεσμα επί του θέματος, που θα λειτουργήσει προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, του πυλώνα της εθνικής οικονομίας της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες στην επισιτιστική επάρκεια, αλλά και τις αυξημένες τιμές των προϊόντων στο πιάτο του καταναλωτή, θα έχουν υπευθύνους αποκλειστικά και μόνο εσάς».

Αναφορά Αλέξη Χαρίτση
Στο μεταξύ, κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μετανάστευσης & Ασύλου, με αφορμή την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών που αφορά στην τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Χαρίτσης με την αναφορά του καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται άμεσα να προβούν, με πρακτικό αποτέλεσμα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτός ο κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της κρίσης ακρίβειας και αισχροκέρδειας στο κόστος παραγωγής που απειλεί τη βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου