Δ.Σ. Τριφυλίας: Υπερψηφίστηκε η εναλλακτική πρόταση τεχνικού προγράμματος

Δ.Σ. Τριφυλίας: Υπερψηφίστηκε η εναλλακτική  πρόταση τεχνικού προγράμματος

Δεν έλειψαν διαφωνίες, εντάσεις και αποχώρηση δημάρχου

Η εναλλακτική πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν να κάνουν με την αφαίρεση του ποσού των ίδιων πόρων του Δήμου, 219.232 ευρώ, από το έργο ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων, έργο που, ως γνωστόν, προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις συλλόγων, κατοίκων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ με το ποσό αυτό δημιουργήθηκε κωδικός για διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Τουριστικού Γαργαλιάνων.

Επίσης, μειώθηκαν ποσά από κωδικούς προμηθειών, όπως καλλωπιστικών φυτών και άλλων και ενοποιήθηκαν κωδικοί, ώστε αντί για απευθείας αναθέσεις να γίνουν διαγωνισμοί.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν κωδικοί, όπως για κοινόχρηστους χώρους Καλού Νερού, Δημοτικό Κτήριο Φιλιατρών, Σχολική Στέγη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, έλεγχο στατικής επάρκειας σχολείων και Δημοτικών Κτηρίων.

Ούτε και η συνεδρίαση της Παρασκευής ξέφυγε από τα συνήθη, αφού δεν έλειψαν διαφωνίες, εντάσεις και αποχώρηση του δημάρχου από την αίθουσα πριν από τη λήξη της.

Όπως, επίσης, ξεκίνησε “ανορθόδοξα”, καθώς ύστερα από τη διαπίστωση απαρτίας έλαβε το λόγο ο κ. Λεβεντάκης και αναφέρθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα, που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να προηγηθεί η προ ημερησίας  διαδικασία με ενημέρωση και ερωτήσεις επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων, ενώ δεν έγινε και εισήγηση από τη Δημοτική Αρχή για το Τ.Π.

Για το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι είναι το τέταρτο κατά σειρά, το τελευταίο, «μία από τα ίδια, αντιρρήσεις, αρνήσεις, εμμονές κι επιμονές», προσθέτοντας πως «δε θελήσατε ποτέ η αντιπολίτευση να δείτε την πραγματικότητα και αυτά τα οποία γίνονται και πιστεύω αναγνωρίζει ο περισσότερος κόσμος…».

Ακολούθως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Βιολογικό Γαργαλιάνων, στο δίκτυο από Αλικοντούζι, στο δρόμο Μεμί – Μουριατάδα. Έρχονται, είπε, η πλατεία Φιλιατρών και η πλατεία Γαργαλιάνων, για την οποία σχολίασε ότι έγιναν δέκα δικαστήρια και απέρριψαν προσφυγές και η οποία έχει ανάδοχο, τα όμβρια Γαργαλιάνων κ.τ.λ.

Και τόνισε: «Εγώ, πάντως, προσωπικά πιστεύω πως όλοι έχουν φθορά, κυβερνήσεις και αυτοδιοίκηση. Εγώ τι φθορά να έχω;».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως “όταν λέω “μόνο εγώ μπορώ”, το απέδειξα. Όταν βάλω στόχο, θα τον επιτύχω» και τόνισε: «Βάζω στοίχημα με όποιον θέλει, εγώ θα είμαι εδώ με αυτοδυναμία».

Ο Γιάννης Μερκούρης αντέτεινε ότι «τέσσερα χρόνια στα σχολεία δεν κάνατε τίποτα και ντροπή σας», ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι και σημειώθηκε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Λεβεντάκη που είχε στο μεταξύ παρέμβει.

Ακολούθως ο κ. Μερκούρης αναφέρθηκε στα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όπως η Δεκατεσσάρων στα Φιλιατρά, και ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα απορρίμματα, τον παραλιακό δρόμο Κυπαρισσίας που έχει “ξηλώσει” η θάλασσα και το κτήριο της ΕΤΕ, για το οποίο ο κ. Λεβεντάκης απάντησε ότι δεν έχουν κάνει τίποτα, αλλά βρήκαν μελέτη του κ. Διαμάντη που θέλει διορθώσεις.

«Ζείτε την εποχή των παχιών αγελάδων σε σχέση με τις δύο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές», τόνισε ο κ. Μερκούρης και σε άλλο σημείο είπε πως «η αντιπολίτευση με την εναλλακτική σας βοηθάει, σας εξυπηρετεί».

«Κόντρα» σημειώθηκε μεταξύ Λεβεντάκη – Δριμή, όταν ο πρώτος, αναφερόμενος στο Βιολογικό Γαργαλιάνων, μίλησε για έγγραφο της εταιρείας που είχε αναλάβει τη μελέτη και εξαπέλυσε πυρά στον προηγούμενο διευθυντή της Τ.Υ. Δήμου και παρενέβη ο κ. Δριμής.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι ο κ. Λεβεντάκης μηδενίζει όλους τους προηγούμενους, αλλά υπάρχει συνέχεια, ενώ για έργα που ανέφερε ο δήμαρχος, οι βάσεις τους ήταν οι μελέτες από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Και τόνισε: «Να μας πείτε κάτι που οραματιστήκατε, έχετε ξεκινήσει και πού το έχετε φτάσει. Κάτι δικό σας έχετε να μας πείτε;».

Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Λεβεντάκη και στη συνέχεια αυτή κορυφώθηκε με τον αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο, για τη Λιμενική Ζώνη Λιμεναρίου που προωθεί το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας έπειτα από συνεργασία του προέδρου του με την κα Παναγιωτοπούλου.

Η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι διακρίνει πανικό και «έχετε αδυναμία διαχείρισης και διοίκησης του Δήμου. έχετε πάρει στο λαιμό σας το Δήμο».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς αντέκρουσε ισχυρισμούς του κ. Λεβεντάκη, τονίζοντας πως δεν μπορεί πάντα να φταίει η αντιπολίτευση, γιατί το πώς εκτελούνται τα έργα και αν υπάρχει καθυστέρηση την ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή.

Με τη σειρά του ο Στάθης Ανδρινόπουλος σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών πήγε στο συμβούλιο τεχνικό πρόγραμμα που δεν πιστεύει και η ίδια, ενώ μετά (σ.σ. την ψήφιση) θα πηγαίνει τροποποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δριμής τόνισε πως ουδείς πρόεδρος κατέθεσε πρόταση για το Τ.Π. επιρρίπτοντας ευθύνη στη Δημοτική Αρχή και πρόσθεσε ότι η κατανομή των πόρων έπρεπε να γίνει τουλάχιστον σε ποσοστό 30% βάσει πληθυσμού, κάτι που δεν έχει γίνει σε βάρος των Κοινοτήτων.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος έκανε το ρητορικό ερώτημα εάν η εναλλακτική πρόταση κατατέθηκε για να διευκολύνει το έργο της Δημοτικής Αρχής ή για να το ταλαιπωρήσει και μίλησε για παρεμπόδιση του έργου, ενώ πρόσθεσε: «Ψηφίζω (σ.σ. την εισήγηση της Ε.Ε.) θεωρώντας ότι και το τεχνικό πρόγραμμα (σ.σ. η εισήγηση της Ε.Ε.) και η εναλλακτική δεν κομίζουν τίποτα το καινούργιο».

Ο Σαράντος Κουκούμης, αφού ρώτησε εάν έχουν καταλάβει ότι και το ένα και το άλλο Τ.Π. δίνουν σημαντικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και ότι οι Δήμοι σε λίγα χρόνια θα είναι dealer εργολάβων, ψήφισε κατά.

Του Ηλία Γιαννόπουλου